Zilveren Australische Koala munt

Vanaf 2007 wordt ieder jaar de nieuwe Koala munt geslagen door Perth Mint met een nominale waarde van 1 Australische dollar. De echte intrinsieke waarde wordt echter bepaald door de zilverprijs. De munt weegt 31,103 gram (1 ounce) en heeft een zilvergehalte van 99,99%.

Voorkant

Ieder jaar wordt het ontwerp van de Koala op de voorkant van de munt vernieuwd. Op de editie die ik heb van 2012 staat het schattige beertje niet echt geslaagd erop. Het lijkt op een pluizig beertje dat zich krampachtig aan een grote boomstronk vasthoudt, de nagels van de meest ver uitgestrekte poot overlopend van de afbeelding in de buitenste ring van deze zilveren munt. Zijn ogen lijken dichtgeknepen alsof hij niet naar beneden durft te kijken en zijn neus lijkt dat op een feestneus.

Op internet heb ik gezien dat de vorige edities veel raker zijn ontworpen en dan zie je ook daadwerkelijk een koala beer die om “ op te eten” is. Ik schrijf dit tussen aanhalingstekens, omdat het een beschermd beestje is. Zie ook video.

Achterkant

De achterkant maakt het echter helemaal goed. Een fantastische afbeelding van Queen Elisabeth II die er daadwerkelijk ook als een monarch hierop is geportretteerd. Dat in tegenstelling tot de Canadese Maple Leaf waar de Britse vorstin zeer eenvoudig is toevertrouwd aan het zilver, zonder kroon. Geeft niet, maar op deze munt heeft de ontwerper echt z’n best gedaan.

Om het hoofd van de vorstin staat een ring waarin de woorden ELISABETH II zijn gegraveerd, gevolgd door AUSTRALIA en 1 DOLLAR.

De zilveren Koala word aangeboden in 4 verschillende gewichten: ½ ounce, 1 ounce (31,103 gram dus), 10 ounce (Iets boven de 300 gram puur zilver) en 1 kilo. De nominale waarde is respectievelijk 50 cent, $1, $10 en $30.

Vanaf 2008 tot op heden worden er in deze serie ook zilveren munten uitgegeven met een gouden Koala beer die er met een goudlaag van 24 karaat erop is gezet.


Detail Koalamunt Eilsabeth II

De zilveren Koala munten worden geslagen al naar gelang er vraag is in het betreffende jaar dat het wordt uitgegeven.  Een andere Australische zilveren munt is de Kookaburra.
 

Zilveren munten kopen?   |   The Silver Mountain verkoopt diverse zilveren beleggingsmunten zoals de Maple Leaf en Philharmoniker. 

 

Zilveren munten verkopen?  |  Voor de hoogste biedprijs kunt u terecht bij Inkoop Edelmetaal – terugkoopgarantie voor 107% van de zilverprijs.

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%