Year of the Dragon 1/ Ounce zilveren munt   

Deze zilveren munt (99,9 % puur) is de vijfde gemaakt in de Australische Lunar serie die in totaal 12 edities zal worden uitgevoerd. Elk jaar bevat een nieuw symbool uit de Chinese kalender. Het jaar 2012 staat in het teken van de draak.

Beperkte oplage

Detail Zilveren munt Year of the DragonVan de ½ ounce Dragon munt (15,5 gram) zijn er totaal 500.000 stuks geslagen door het Australische muntenhuis Perth Mint. Van de 1 ounce editie is dit gelimiteerd tot 300.000 stuks. Waarde wordt dus behalve door de zilverprijs tevens bepaalt door de schaarste en wat de muntenverzamelaar ervoor over heeft.

Opmerkelijk: deze munt schijnt zo populair te zijn dat het muntenhuis in 2011 tijdelijk de verkoop had gestaakt omdat men de vraag niet aankon.

Let  op: Er zijn echter ook van 10 kilo (!), 10 ounce, 5 en 2 ounce zilveren munten geslagen, jaartal 2012, in een onbeperkte oplage: er worden dus  net zoveel geslagen als er behoefte aan is.

1999

Het Australische muntenhuis is de zilveren uitvoeringen begonnen vanaf 1999. In 1996 is men echter al gestart de gouden munten in de Lunar serie uit te brengen. De Dragon serie 2012 wordt ook in gekleurde versies uitgebracht in een set van 10. Ik heb de gekleurde versies nog niet in Nederland gezien.

Voorkant

Zilveren munt Year of the Dragon 2012

Op de voorkant van de ½ ounce munt staat een lange schubbenrijke en slangachtige draak, zijn gespleten slangentong ver uitgestoken. De draak drukt macht, sterkte en goed geluk uit. Zijn vurige ogen zijn gericht op iets wat lijkt op een bommetje, maar de Parel van de Wijsheid voorstelt. Ook staat er een Chinese teken op de munt dat Draak betekent. Aan het uiteinde van de staart ziet u een P staan die op iedere Australische munt  is te zien uitgegeven door Perth Mint.

Achterkant

Britse vorstin Elisabeth II op Dragon munt

De achterkant van de zilveren munt laat de Britse vorstin zien, prachtig ontworpen door Ian Rank- Broadley. Koningin Elilsabeth II zweeft blinkend in het (bijna puur) zilver als het ware in het midden van de munt. Eromheen is ze vervat in een haast melkachtige kleur. Heel bijzonder om te zien.

Als een ring om haar heen staan de woorden ELSABETH II AUSTRALIA  ½ OZ 999 SILVER 2012. De nominale waarde staat er ook op: 50 cents. Zie ook video Year of the Tiger

Betekenis Draak

De betekenis is gebaseerd op de Chinese Lunar Kalender die teruggaat tot 2600 v Chr. Elk jaar wordt de Chinese kalender gesymboliseerd door een dier: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak (2012), Slang, Paard, Ram, Aap, Haan, Hond en Varken. Elk van die dieren worden verbeeld door 1 van de 5 elementen waaruit volgens de Chinese Kalander de aarde uit bestaat: hout, vuur, aarde, metaal en water.  De Draak wordt geassocieerd met het element water.

De Chinezen geloven dat het symbool van de kalender waaronder je bent geboren samen met 1 van die elementen een bepalende invloed op het leven van de mens heeft.

De Draak uit de Chinese dierenriem  betekent dat iedereen die in 2012 is geboren o.a. de volgende eigenschappen heeft: zelfvertrouwen, ondernemend, onafhankelijk en gepassioneerd. Klinkt goed. Dit is niet de kleinste munt in mijn verzameling. Die eer valt te beurt aan de Canadese zilveren Polar Bear munt.
 

Zilveren munten kopen?   |   The Silver Mountain verkoopt diverse zilveren beleggingsmunten zoals de Maple Leaf en Philharmoniker. 

 

Zilveren munten verkopen?  |  Voor de hoogste biedprijs kunt u terecht bij Inkoop Edelmetaal – terugkoopgarantie voor 107% van de zilverprijs.

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%