Beleggen in Start-ups

Kan goud opleveren en via crowdfunding kunt u er zelf aan meedoen ook! Google of Facebook waren in den beginnen ook start ups die door hulp van zogenaamde angel investors op weg zijn geholpen om de online wereld voorgoed te veranderen.

De sweatshirt dragende krullenbol Mark Zuckerberg zou nu geen multimiljardair zijn zonder hulp van beleggers die toen er nog helemaal geen geld mee werd gediend met zijn social medium hem een paar duizend dollar toevertrouwden in ruil voor een aandeel in het bedrijfje.

Schathemeltjerijk met start up

Die eerste investeerders zijn er ook uitstekend uitgesprongen en je kan er schathemeltje rijk mee worden. Op voorwaarde natuurlijk dat u bereidt bent in zo’n start-up geld te investeren op het moment dat er nog geen rooie cent mee wordt verdiend en de enorme kans bestaat dat dit ook nooit zal lukken.

Maar hoe moet je ruiken of een start-up ooit iets gaat worden en hoe denken ze met veel van die gratis diensten ooit geld mee te verdienen?

Berlijn

De Berlijnse start-up Getamen.com is bijvoorbeeld zo’n dienst die te vergelijken is met een niche Twitter. Je kan daar via de webbrouser of je iPhone app aan de wereld vertellen hoe geweldig of juist hoe afschuwelijk je iets vindt. Een andere gebruiker kan dan Amen uitroepen en daarmee bedoelen dat hij of zij ermee eens is of Hell no, het tegenovergestelde bedoelen.

Ik word er eerlijk gezegd niet warm of koud van, maar toch heeft deze internetdienst die in 2011 is begonnen een aantal vooraanstaande investeerders weten te strikken. Het moet nog winst maken en de vraag is of dat ooit nog wel zou gebeuren.

Ze kunnen aan de hand wat de gebruiker zo geweldig vindt andere gesponsorde suggesties eronder plaatsen waar de start-up dan geld mee kan verdienen. Zoiets zou kunnen, maar dan moet het wel ontzettend veel gebruikers hebben.

Kans van slagen? Eerlijk gezegd lijkt me het eerder iets dat geld kan opleveren als het wordt overgenomen door een ander bedrijf, want dan wordt het zeker cashen voor die eerste investeerders. Zo niet, dan denk ik dat die vaak schatrijke angels er ook niet al te lang over treuren.

Tip: Waarom trekken zoveel start-ups naar Berlijn? Nederlandstalige blogger uit de Duitste hoofdstad.

Beleggen start-up

Succesvol beleggen in start-ups heeft te maken met in meerdere internetbedrijfjes investeren waarvan je er bij voorbaat vanuit moet gaan dat  bijna net zoveel weer roemloos ten onder zullen gaan. Behalve dan die ene, want zo werkt het.

Je belegt in laten we zeggen 30 van die start-ups, geleid door nu nog enthousiaste jongelingen, vers van de universiteit, waarvan je incalculeert dat er minstens 29 ervan binnen een jaar weggevaagd zijn door hun irrelevantie. Maar stel dat die 30ste start-up net die nieuwe Facebook of Google blijkt te zijn…

Wie kniesoort dan over al die andere online beginnelingen waar je geld tegenaan gegooid hebt en die met een onzinnig idee dachten de wereld te kunnen veroveren? Je zou maar net die ene hebben gemist.

Maar schatrijk hoef je overigens niet te zijn om mee te doen met deze start-ups. Er zijn een aantal crowdfunding websites waar u en ik met een bescheiden bedrag kunnen deelnemen in projecten waarvan we denken dat die de wereld gaan veranderen.

Symbid

Symbid is zo’n Nederlands initiatief waar u vanaf 20 euro als aandeelhouder kunt worden van een onderneming die zich op hun site aan u voorstelt, vaak met een informatieve video. Je krijgt niet direct aandelen in uw hand gedrukt, maar via een coöperatie. Mocht het gewenste bedrag dat het bedrijf nodig heeft om verder te komen niet halen binnen een van tevoren vastgestelde termijn dan wordt uw geld ook niet overgemaakt.

Voorbeelden start-up

Voorbeeld is iCarezz, wil een soort computermuis op de markt brengen die door bewegingen echt fysiek gevoel via uw hand kan overbrengen naar iemand waarmee u via het internet communiceert. Leuk voor bijvoorbeeld ouders die vanuit hun huis met hun kind online praten die in het ziekenhuis ligt of een soldaat die een oorlog aan de andere kant van de wereld uitvecht en zijn familie  niet alleen wil zien maar ook wil aanraken.

Met de iCarezz in de hand is dat daadwerkelijk mogelijk. Het filmpje wat erbij is gemaakt door het bedrijf is aardig, vooral ook door zijn licht amateuristische aanpak. Net alsof je naar dorpstheater zit te kijken. Zal dit product de markt veroveren? Ik voel wel iets.

Of u kunt investeren in TrainFever – een simulatiespel waarbij de gebruiker een trein in de 19de eeuw moet laten rijden, stations moet bouwen, rails aanleggen en nog meer van die leukigheid. Hoewel de gamewereld mij volledig ontgaat schijnen er meer dan een miljoen potentiële klanten te zijn die in dit soort speeltjes zijn geïnteresseerd. Er zijn reeds 82 mensen die zich bij Symbid als investeerder hebben aangemeld om hierin te beleggen met een totale inleg tot nog toe van meer dan 20.000 euro.


Goedvoorelkaar
.nl

Geldvoorelkaar.nl is een ander crowdfunding platform. Daar wordt u geen mede-eigenaar van de onderneming, maar leent u geld aan een ondernemer voor een bepaalde tijd en krijgt u rente die veel hoger ligt dan wanneer u uw geld op een spaarrekening zet.

Het risico is overigens wel groter dan die spaarrekening dus gespreid investeren is het devies. Voorbeeld: een lasbedrijf dat het geld nodig heeft voor een freesmachine. U krijgt 8,5% rente op jaarbasis en na 60 maanden houdt de lening op en krijgt u het geleende bedrag terug.

Geldvoorelkaar.nl zorgt ervoor dat u uw geld met rente terugkrijgt dus u hoeft er zelf niet achteraan te bellen.

Crowdaboutnow.nl

Crowdaboutnow.nl wil graag ook dat u investeert in hoopvolle creatievelingen. Op het eerste gezicht lijken de voorgestelde rendementen iets hoger, 10% en meer, maar het is nog afwachten of de betreffende ondernemingen ook hun gehoopte bedrag bijelkaar krijgen gesprokkeld.

Maar echt rijk wordt je daar natuurlijk niet van en het lijkt al helemaal niet op investeren in de toekomstige Facebook of Twitter. Dat willen we natuurlijk nog veel liever dan die paar procenten.

Toch zijn die mogelijkheden zeer beperkt. Wel kunnen wij creatieve ideeën sponsoren van ondernemers die zelf geen nagel hebben om hun kont te krabben op sites als Kickstarter of Indiegogo.com.

Echter, ook daar is het rendement magertjes omdat u geen mede-eigenaar wordt van het bedrijf. Bij Kickstarter steunt u een ondernemer om bv een hippe zonnebril op de markt brengen.

Indien ze het geld bij elkaar hebben gekregen gaan ze aan de slag om het ook daadwerkelijk op de markt te brengen. Het moet namelijk nog in productie worden genomen en als je mazzel hebt kunnen ze nu nog alleen een prototype laten zien.

Als investeerder krijgt u dan die prachtige zonnebril indien die ooit in productie wordt genomen en voor een paar dollar meer krijgt u ook nog zoiets als een speciale Thank You brief erbij, een uitnodiging voor de productpresentatie e.d. 

Bestel nu – over een jaar in huis

Komt erop neer dat je een artikel bestelt dat dus nog moet worden gemaakt en die u als alles goed gaat een jaar of wat later via de post ontvangt. Als Bol.com dit zou flikken zouden ze binnen de kortste keren failliet zijn.

En toch zijn consumenten bereidt om een handvol dollars over te maken voor een horloge, radio, tandenborstel of wat dan ook die pas na een lange tijd en de nodige vertragingen naar u toe komt.

En Kickstarter heeft in 2012 meer dan 272 miljoen dollar kunnen losweken uit de handen van meer dan 2,2 miljoenen consumenten van over de hele wereld die na het overmaken van het geld maar moeten afwachten wanneer ze die gewilde pen of fantastische haarband toegestuurd krijgen.

Waarom?

Waarom doen consumenten dat? Sympathie voor de ondernemer, prachtig en origineel ontwerp van het product en...geen idee!  

En ik zou het toch moeten weten want dat van die zonnebril was een echte aanbieding waar ik zelf ja op had willen zeggen. Het was dat er iets mis ging met het overmaken van het geld dat ik ervan af heb gezien. Anders was ik 1 van die miljoenen dwaze consumenten geweest die geld overmaken voor iets dat er nog in productie moet worden genomen.

Indiegogo.com – daar wordt u als belegger al helemaal niet rijk mee. Als u geluk heeft krijgt u een bedankbrief of, afhankelijk hoeveel geld u overmaakt, een T-shirt, ebook, noem maar op. Indiegogo is wel veel leuker, omdat het individuen zijn die nog meer dan bij Kickstarter uw sympathie of medelijden opwekken. Go fund yourself, is hun credo.

Vooralsnog zijn de mogelijkheden om met kleine bedragen mede-eigenaar te worden van een start up nog niet erg groot. Wel kunt u de droom van een ondernemer waar maken door zijn rekeningen te betalen. U kunt beginnen bij de mijne. Zie ook Slim Beleggen / Aandelen met hoogste rendement kiezen / Home


 

Volg mij op Facebook