Beleggen in websites

Een website kopen zoals ze bij bv Sitedeals (Nederlands) of Flippa (Engelstalig) worden aangeboden die u jaarlijks een rendement kan geven van 50% tot wel 100% geeft klinkt als een mooie belegging, zeker als je na de koop helemaal niets aan de site hoeft te doen. Geld stroomt gewoon binnen, terwijl je in de tuin lig te zonnebaden. Maar pas op dat u geen kat in de zak koopt.

Want waarom wil een website eigenaar eigenlijk zijn site verkopen als die zo goed verdiend, zeker als het sites zijn waar je eigenlijk helemaal niets aan hoeft te doen?

Claim inkomsten

Daarom moet je eerst onderzoeken of de claim op inkomsten wel realistisch is, of het wel klopt. Is het verkeer seizoengebonden? Als de site houtkachels verkoopt zal je meer inkomsten hebben in de winter dan in de zomer. Bij een site over zomervakanties is dat waarschijnlijk net andersom.

Als de verkoper beweert dat hij al een jaar de site heeft maar pas de afgelopen 2 maanden er  reclame op heeft gezet, is natuurlijk de logische vraag waarom heeft hij dat niet eerder gedaan? Om een goed inzicht te krijgen in het rendement van je investering heb je een langere inkomstengeschiedenis nodig.  

Hoe lang bestaat de site en waar komen de bezoekers vandaan? Als de eigenaar claimt 3000 organische bezoekers per maand te krijgen terwijl de site slechts  3 maanden online staat dan is dat zeker zaaks om dit nader te bekijken. Heeft het onderwerp van de site met een rage te maken die dus na een tijdje helemaal doodbloed?

Blog

Voorbeeld is een blog over planking die ik een tijdje terug te koop zag staan. Planking is het kaarsrecht ergens blijven liggen op de meest ongewone plaatsten.  Neem aan dat de rage onderhand weer voorbij is en dus niemand meer een dergelijke website zal bezoeken.

Bezoekersaantallen kunnen ook kunstmatig worden gefabriceerd door betaalde reclame in te zetten. Belangrijk is dus om te zien op welke zoekwoorden de site wordt gevonden en hoe hoog die bij Google daar op scoort.

Pagerank

Daar wordt vaak mee geschermd. Een hoge pagerank zou erop duiden dat de zoekmachine je hoger waardeert. Maar Google verandert voortdurend de manier waarop ze sites beoordelen en wie er bovenaan mogen staan.

Kern is: men gaat voor kwaliteit van de inhoud van de website en niet meer alleen hoeveel links er naar die site verwijzen waardoor ze die (hoge) pagerank hebben gekregen. Social media wordt steeds belangrijker om gevonden te worden op het internet. Hoeveel volgers heeft de site op facebook of twitter? Dat geeft ook aan in hoeverre bezoekers de inhoud van de site/blog waarderen.

Let op: volgers zijn ook te koop. Dat is tegen de regels van facebook, maar het kan wel. Check dus als er een facebookaccount bij zit of die vrienden wel echt zijn en actief op het sociale medium.

Minder bezoekers

Doordat Google voortdurend  haar algoritme verandert moet je er ook rekening mee houden dat een website die nu op een bepaalde zoekterm hoog scoort wellicht over een tijdje een stuk lager wordt gezet in de zoekresultaten .Gevolg: minder bezoekers en minder inkomsten.

Vooral met die zoekwoorden waar veel geld mee kan worden verdiend zullen meerdere webmasters proberen daar hoog in te scoren.

En als het een blog is dan zal de nieuwe eigenaar het geregeld moeten bijwerken met nieuwe artikelen. Heb je daar wel de tijd voor en genoeg kennis over het onderwerp? Als de blog gaat over een tv serie of een smartphone dan moet je daar wel in verdiepen anders lopen de bezoekers bij bosjes weg.

Hoe dan ook, bij voorbaat er vanuitgaan dat je net gekochte website jaar in jaar uit de voorgestelde rendementen zal  maken, daar zal ik maar niet vanuit gaan.

Als Google weer met een update komt hoe men zoekresultaten presenteert dan kan het zomaar betekenen dat je site een heel stuk lager wordt gezet.

Dus beweringen dat je een website kan kopen en dat je het als een soort onroerend goed kan zien en voor altijd een verworven plekje heeft bij Google klopt gewoonweg niet. Een huis is aard- en nagelvast, je positie op Google is dat zeker niet. Oppassen dus. / Gerelateerde onderwerp Slim Beleggen / Aandelen met hoogste rendement kiezen / Voor het laatste nieuws volg ook mijn blog. / Volg mij op Facebook  /Home /Ik op Google Plus