Britannia Zilveren Munten

Alle informatie over de Britse zilveren munt Britannia, plus foto's, video en adressen waar u ze kunt kopen.

Uitgegeven door de Britse Royal Mint vanaf 1997 is dit 1 van de mooiste bijna  puur zilveren munten die men kan kopen. Hieronder ziet u de Britannia gemaakt van 1 troy ounce (31,103 gram is dat).

Britannia zilveren munt achterkant

Het zilvergehalte is 95,8 %, dus iets minder dan die van de Canadese Maple Leaf of de American Eagle die met 99,99% grenzen aan puur zilver.

Ook zijn de Britannia munten te koop in ½ troy ounce, een kwart en 1/10 troy ounce.

Hoewel de nominale waarde 2 pond is en tevens een geldig betaalmiddel in Groot Brittannië kunt u het zeker niet voor die prijs kopen, vanwege de zilverwaarde die veel hoger ligt.

Aan het begin van elk jaar wordt er een nieuwe serie van Britse zilveren munten uitgegeven, waarbij de eerstelingen uiteraard aan de Britse vorstin worden aangeboden (masselaar).

Voorkant

Britannia 2 pounds zilveren munt 1 troy ounce

Op de voorkant van de Britse munt staat Elisabeth II van de zijkant geportretteerd.  Anders dan bij de zilveren Maple Leaf waar ze nogal simpel – zonder al te veel details en tierelantijnen bedoel ik – is afgebeeld, is er op deze munt veel meer te bewonderen.

Opmerkelijk is dat hier een prachtige kroon op haar hoofd zichtbaar is, terwijl op de Canadese zilveren munt de kroon volledig achterwege is gebleven. En dat terwijl de Britse vorstin sinds haar kroning in 1952 ook koningin is van de Canadezen.  

Rondom haar Koninklijke hoofd staat de tekst: 2 POUNDS, de nominale waarde van de zilveren munt en het volgende: ELISABETH II’D’G  REG’ FID’DEF’.

Dit is een afkorting voor de Latijnse tekst: Dei Gratia Regina Fidei Defensor. Het is afgekort omdat het anders niet meer op de munt zou passen. Betekenis:  Elizabeth II, by the Grace of God, Queen, Defender of the Faith (= Elisabeth II, bij de gratie Gods, Koningin, verdediger van het geloof).Bron: Wiki Answers

Vlak onder haar hoofd staan de letters IRB - dat zijn de initialen van Ian Rank-Broadley, de designer die het portret heeft gemaakt van de Koningin en op alle zilveren Britannia's (vanaf 1997) kan worden aangetroffen.

Zilveren Maple Leaf en Britannia
Links Elisabeth II zonder kroon op de Canadese Maple Leaf, rechts de Britse Britannia met de Koningin met kroon

Achterkant

Afwisselend wordt er elk jaar gekozen voor of de Britannia, een mythische vrouw die in volledige wapenrusting gereed staat haar land tegen aanvallers te verdedigen (zie foto) of voor een ander onderwerp. Vorig jaar koos men voor een zwaaiende Britse vlag. In 2012 is dus weer gekozen voor de Britannia. Video zilveren Britannia.

Op de Amerikaanse evenknie de American Eagle staat ook een stevige vrouw, maar zonder wapens. Zij zaait slechts onder het wakende oog van een opkomende zon.

De tekst rondom de strijdbare vrouw van mijn zilveren munt uit 2012 luidt: ONE OUNCE FINE SILVER en BRITANNIA 2012

Het woord Britannia is een eeuwenoude Latijnse aanduiding voor Groot Brittannië die geïntroduceerd is door de Romeinen, maar wordt dus tevens gebruikt voor een vrouwspersoon.

Britannia 1997- 2012 Afbeelding
Britannia 2011 Zwaaiende Union Jack, de Britse vlag
Britannia 2010 Korinthische helm – een soldatenhelm uit het oude Griekenland die het hoofd en nek bijna volledig bedekt
Britannia 2009 Chariot (paardenwagen oneerbiedig gezegd)
Britannia 2008 Britannia aan het strand, niet met vakantie maar nog steeds strijdbaar en onverzettelijk.
Britannia 2007 Zittende Britannia met naast haar een leeuw
Britannia 2006 Britannia gaat staan, niemand zal Albion (Engeland) nu durven aan te vallen
Britannia 2005 Britannia gaat weer zitten
Britannia 2004 Britannia staat weer
Britannia 2003 Britannia's Helm
Britannia 2002 Ze gaat staan, klaar voor iedere aanvaller
Britannia 2001 Una en de Leeuw. Una is de naam van een vrouw uit een gedicht van Edmund Spencer die zeer gewaardeerd werd door Elisabeth I
Britannia 2000 Een fier staande Britannia om het eiland te beschermen
Britannia 1999 Paardenwagen in oorlogsuitrusting
Britannia 1998 Een staande Britannia nimmer van haar plaats wijkend, ondanks de hevige stormen rondom haar, passend bij een mytisch figuur.
Britannia 1997 Eerste jaar dat er zilveren Britannia’s werden uitgebracht met de immer alerte vrouwelijke figuur.

Informatie over de 1 troy ounce gouden Britannia

Nieuw: ter gelegenheid van de Olympische Spelen en de vraag hoe ze daar optimaal aan konden verdienen is de Royal Mint met 60 speciale 1 kilo gouden munten gekomen: The Royal Mint London 2012 Kilo Coin

De Britse wet is er zelfs voor gewijzigd om deze munten ook legal tender te maken. Dat betekent dat u in principe met deze munt ook de slager in Egeland ermee kan betalen. Doet u natuurlijk niet, want de nominale waarde is 1000 pond, terwijl de munt van puur goud gemaakt iets van 100.000 pond moet gaan kosten. Aardige prijs, zeker voor een munt die er nu ook weer niet zo mooi eruitziet. Toch gaat men ervanuit dat het al snel is uitverkocht.

Er is ook een 1 kilo puur zilveren munt uitgebracht met een nominale waarde van 500 pond: London 2012 Silver Kilo Coin U kunt hem nu bij de Royal Mint kopen voor slechts 3000 pond. Er zijn 2012 van deze zilverlingen geslagen en meer willen ook niet maken.

Weetje: alle nieuwe munten van de Royal Mint moeten eerst goedgekeurd worden door de Trail of the Pyx, een clubje dat jaarlijks bijeenkomt om een selectie van munten geslagen door de UK Royal Mint te keueren, meten en wegen om zo de kwaliteit ervan te waarborgen.


Op Wikipedia informatie over de Pond Sterling
Geschiedenis van de Britse Royal Mint die de zilveren en gouden Britannia uitgeeft.
Overzicht Munten Verenigd Koningkrijk

Zilveren munten kopen?   |   The Silver Mountain verkoopt diverse zilveren beleggingsmunten zoals de Maple Leaf en Philharmoniker. 

 

Zilveren munten verkopen?  |  Voor de hoogste biedprijs kunt u terecht bij Inkoop Edelmetaal – terugkoopgarantie voor 107% van de zilverprijs.

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%

Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus