Goud Baar Kopen – Of meteen maar een Goudmijn?

Overzicht alle vormen van goud kopen: goudbaar- of munt of waarom niet meteen kiezen voor een  goudmijn? Meeste goudbaar die u in Nederland koopt is van Umicore, een Belgisch bedrijf dat allerlei soorten edelmetalen meer verkoopt.

Nu op blog: Goudprijs daalt 14%? Verkopen of juist bijkopen?

Goud of zilver

Voordeel goudbaar boven zilver kopen is dat goud als beleggingsobject wordt gezien waardoor er geen BTW op wordt geheven. Zilverbaar kunt u wel indirect zonder BTW kopen indien u dat doet via uw bedrijf. U kunt dan de BTW terugvorderen van de fiscus.

Baar of munt

Bij vrijwel alle bedrijven kunt u online goud vanaf 1 gram aanschaffen. Naast baar kunt u ook gaan voor gouden munten. Het voordeel van munten is dat het ook een verzamelwaarde heeft en bovendien wellicht mooier is om naar te kijken en in uw handen te houden. Ook hier zit geen BTW op, omdat het als een beleggingsmunt wordt gerekend. 

Munten zijn er vanaf 1/10 troy ounce te koop. 1 troy is 31,103 gram. Als u kiest voor de Canadese Maple Leaf of American Eagle krijgt u 999/1000 puur goud in uw handen.

Goede investering?

Afgelopen paar jaar is de goudkoers enorm gestegen vanwege de onrust op de financiële markten.  Zolang er onzekerheid heerst wereldwijd over de economie is goud een goed belegging.

Echter, als alles weer “ normaal” wordt, de markten weer tot rust komen dan zullen beleggers ook weer oog krijgen voor andere beleggingen en hun goud verkopen. 3 keer raden wat er dan gebeurd met de goudprijs. Als u kiest voor gouden munten kunt u nog enigszins blijven profiteren van de verzamelwaarde, bij goudbaar is dat niet het geval.

Alternatief: zilver zal zeker ook in goede tijden gedijen, omdat dit edelmetaal in veel grotere hoeveelheden wordt gebruikt in de industrie. Dat maakt de zilverprijs ook weer meer conjunctuurgevoeliger.

Goudmijn kopen

Natuurlijk kan men ook gaan voor aandelen kopen in een goudmijn. Deze aandelenkoersen zullen niet hetzelfde bewegen als de goudprijs, omdat het in de eerste plaats hoeveel goud de mijn oplevert en of het makkelijk winbaar is of niet.

Maar waarom niet een echte goudmijn zelf kopen? Voor $250.000 kunt u bijvoorbeeld eigenaar worden van een goudmijn in Yellowknife, Canada. Te duur? In Kirland Lake kunt u voor $20.000 al uw eigen goudmijntje runnen. In het gebied is al meer dan 10 miljoen kilo goud is gewonnen. Dat zal wel niet vanzelf boven komen drijven dus het is niet pure winst die men dan kan incasseren. Hier een complete lijst van goudmijnen te koop.

Zelf goud zoeken

Zelf goud zoeken kan met een speciale gouddetector, zoals bij dit bedrijf waar eentje voor bij 5 mile kunt kopen. Op zich komt overal goud voor, zelfs in ons land, maar de concentraties in Nederland zijn dusdanig klein dat het niet de moeite waard is. Uit Zuid-Afrika wordt het meeste goud gedolven, gevolgd door landen als Australië, China en de VS.

Maar u hoeft geen dure gouddetector te kopen. In Californie kunt u goud zeven onder deskundige begeleiding van bijvoorbeeld goudzoeker Joshua Vick of bij Jamestown. Wilt zonder begeleiding in de VS goud gaan zeven dan moet u eerst een goudclaim kopen. Zie ook Engelstalige uitleg hoe goudclaims werken en waar u ze kunt kopen.

En op deze site kunt u actieve goudmijnen zien in de gehele VS. Of in Canada kunt u ook goud zeven met een pannetje. Ook daar moet u eerst een goudclaim kopen voordat u de hort op mag. Als u het wat dichterbij zoekt kunt u Frankrijk proberen. Meer locaties waar u dichtbij aan de slag kunt vindt u op de site van de Nederlandse (!) goudpanvereniging.

Zelf goud zoeken is overigens hard werken en zal de ene dag heel veel kunnen opleveren en de de andere dag helemaal geen rooie cent.

Goud zoeken

U kunt met een goudpan zeven in een rivier (foto onder, bron: goldgold.com), maar je kan nog professioneler aanpakken zoals foto boven laat zien (Bron: Midwestprospector).

Null
 

Gouden munten kopen?   |   The Silver Mountain levert gouden munten tegen gunstige voorwaarden.

 

Gouden munten verkopen?  |  De beste prijs van Nederland om uw goud te verkopen – Inkoop Edelmetaal.