Goud Verkopen

En wel voor een goede prijs. Geen probleem als u goed voorbereid naar de goudinkoper gaat.

Er zijn 2 dingen die bepalend zijn om de hoogste prijs voor uw sieraden of munten te krijgen:

1. hoeveel puur goud heeft u in uw handen en minstens zo belangrijk:

2. Hoe u zich opstelt naar de goudhandelaar toe.  Die laatste probeert natuurlijk een zo laag mogelijk bedrag uit te betalen. Kort gezegd: hoe minder u weet wat het allemaal waard is, hoe meer hij aan u zal verdienen.

Als u de volgende tips in het oog houdt hoeft u niet bij de neus te worden genomen.

Hoeveel goud in munten

Geen kunst om te weten hoe hoog de goudprijs is, maar wellicht dat u ook wilt weten hoeveel goud of zilver in uw kostbare bezit schuil gaat.

gouden tientje uit 1917

1. Bij buitenlandse beleggingsmunten is dat geen probleem. Met bijvoorbeeld een gouden Maple Leaf staat het er zelfs op hoeveel edelmetaal erin zit (99,99%). Met een Amerikaanse American Eagle zit u ietsjes lager: 99,9%.

Bij een gouden tientje zijn ze dat helemaal vergeten erop te zetten. Daarom zeg ik het: die is 6,048 gram puur geel edelmetaal uit de tijd van koningin Wilhelmina. Meer info over waarde gouden tientje.

Sieraden

Met gouden ringen, kettingen, armbanden, noem maar op, zal u zelf moeten zoeken naar een stempeltje in het edelmetaal. Dat doet de goedhandelaar namelijk ook, hoewel hij of zij het makkelijker heeft doordat de opkoper gebruik maakt van een loep.

Dat doet hij niet omdat die slechtziende is, maar dat stempeltje is namelijk zo klein. Indien het van echt goud is gemaakt zal er een getal op staan: ‘538’, dat staat behalve voor een radiostation ook voor 53,8% puur goud oftewel 14 karaats.

Meent u 750 te ontwaren dan is dat 75% (18 karaats), ‘916’ is 22 karaats = 92% (rond men af naar boven) en mocht u ‘1000’ zien schitteren dan heeft u echt beet, want dat betekent dat het 100%, 24 karaats puurheid betreft.  

Mocht u geen enkel getal zien dan is het waarschijnlijk geen edelmetaal. Als u in plaats daarvan wel
“ Made in China” ziet weet u genoeg.

Wegen

Als u dat heeft vastgesteld weegt u vervolgens het sieraad op  zo’n brievenbus weegschaaltje.

Voorbeeld: in uw ring staat 538 en het kleinood weegt 10 gram. Dat betekent dus dat er 58% (= 0,58) van 10 gram = 5,38 gram zuiver goud in is verwerkt.

Wat is dat op dit moment waard? U kunt de actuele goudprijs hier zien, maar laten we even aannemen voor dit voorbeeld dat het 42 euro doet.

 5,38 gram x 42 euro = 225,96 euro. Kassa! Maar dat bedrag krijgt u er natuurlijk niet voor. De goudhandelaar moet er ook van leven en gezien het feit dat overal in het land die inkopers als paddenstoelen uit de grond omhoog schieten lijkt me dat geen probleem voor deze beroepsgroep. Nu u nog.

Met die wetenschap gewapend stapt u bij een goudwinkel naar binnen. Dat kan een juwelier zijn of een reizende handelaar die het hele land doortrekt op zoek naar verkopende consumenten. Ze adverteren hier geregeld mee in kranten en folders.

 Vragen goudhandelaar

Na uw sieraden gewogen te hebben en daarna met een loep onderzocht – naar dat stempeltje waar u eerder ook naar gekeken hebt  - zal hij u met loep en al uitvergroot aandachtig aankijken alsof hij ook bij u een stempeltje hoopt te zien. Dan stelt hij vragen om uw kennis omtrent het onderwerp te peilen.

Wat weet u van de waarde van goud en hoeveel zit er in uw ring of armband.  Die kennis heeft hij zelf ook wel, maar hoe minder u er verstand van hebt, hoe minder hij zal bieden. Het is tenslotte een handelaar.

Hoe reageert u

U laat blijken dat u precies weet hoeveel goud er in zit en wat de waarde in totaal is. Ook geeft u in het loop van het gesprek aan dat het geen probleem voor u is om nog een paar andere goudhandelaren te raadplegen.   

En natuurlijk laat u niets blijken over eventuele financiële problemen die u zou hebben. Die heeft u niet. U verkoopt bijvoorbeeld omdat het uit een erfenis komt en het geld onder meerdere erfgenamen moet worden verdeeld. Zo iets.

Wat is een goede prijs

Zoals eerder gezegd moet hij er zelf ook wat aan kunnen verdienen. Bovendien worden sieraden vrijwel altijd doorverkocht aan een smelterij die het edelmetaal eruit haalt. Ook die wil er wat aan overhouden.

De kans is dus klein dat de ketting van uw grootmoeder een tweede leven tegemoet ziet. Dat wordt allemaal omgesmolten. Meestal ook de gouden tientjes want zeldzaam zijn ze niet al te vaak.

Maar wat is dan een redelijke prijs om te vragen? Goud- en zilverhandelaar Daniel Kleen zegt in een interview in De Telegraaf  dat 70% van de actuele goudprijs een uitstekende deal voor u is. Hoeveel goud op dit moment waard is kunt u behalve op het internet ook in elke krant vinden bij de financiële bijlage.

Waar goud verkopen

Vrijwel iedere juwelier in uw omgeving zal u gedienstig willen zijn om u van uw kostbare bezit af te helpen. En zoals gezegd zijn er overal in het land goud- en zilverwinkels die alleen gericht zijn op inkoop.

Gouden tientjes en beleggingsmunten kunt u ook online aan Golddirect aanbieden (geen sieraden). Dat gaat gewoon via de post, maar er zijn meerdere handelaren die dit op deze manier doen. Video uitleg goud verkopen. Zie ook Waar goud en zilver kopenzilverprijs. Gerelateerd onderwerp Wanneer Kopen en Verkopen Goud/zilver Voor het laatste nieuws volg ook mijn blog. / Volg mij op Facebook  /Home
 

Gouden munten kopen?   |   The Silver Mountain levert gouden munten tegen gunstige voorwaarden

 

Gouden munten verkopen?  |  De beste prijs van Nederland om uw goud te verkopen – Inkoop Edelmetaal