Goud of Zilver Kopen – Wat Kiezen?

U wilt een deel van uw geld veilig te stellen tegen economische stormen door de koop van edelmetaal.  Een verstandige beslissing of u nu weinig geld te spenderen heeft of een groot kapitaal.

Maar waarvoor gaat u: goud of zilver? En voor baar of voor munten?

Advies

In het algemeen gesteld is het beste om zowel in goud als zilver te investeren. Zilver lijkt volgens beleggingsanalisten meer kans te maken om de komende jaren  flink te stijgen dan goud, maar ook het duurste edelmetaal van de 2 heeft overigens alles in zich om explosief te stijgen.

Bovendien is het net zoals dat met investeren in aandelen: spreiding van uw vermogen is het beste en geeft de meeste kans om te profiteren van koersstijgingen.

Argumenten voor goud

Goud heeft intrinsieke, echte waarde. Papieren geld niet. Het wordt wereldwijd geaccepteerd, waar u in de wereld maar ook naartoe wilt verhuizen en het is altijd de basis geweest voor ons geldsysteem.

Goud spreekt alle talen, is schaars en spreekt tot ieders verbeelding.

gouden munt 1 troy ounce, zuivergehalte 9999, Canadese Maple Leaf

Goud is gelijk aan rijkdom en betekent dat u onafhankelijk bent van de beslissingen van banken en nationale regeringen. Maar boven alles is het inflatiebestendig.

Van geldontwaarding heeft u dus geen last meer als u blinkend edelmetaal in uw handen houdt.

Goud is sinds we afscheid hebben genomen van de ruilhandel al duizenden jaren lang echt geld. (zie ook gouden tientje)Het kan immers niet naar believen en goeddunken van bankiers en politici bij worden gedrukt zoals dat met de euro en de dollar gebeurt met alle gevolgen van dien voor uw vermogen.

Ook door de waarde is het makkelijk een groot kapitaal altijd bij de hand te houden – letterlijk - en te verstoppen in uw huis. Afhankelijk van hoeveel geld u wilt omzetten in edelmetaal, als u laten we zeggen 1 miljoen euro wilt investeren dan heeft u met zilver bij de huidige prijzen meer dan 1000 kilo in huis!

U mag de fundering van uw stulpje wel verstevigen wil het niet daaronder bezwijken. En doe er dan ook maar meteen een vorkheftruck bij. Als de nood aan de man is kunt u uw goud snel in de kofferbak leggen of in uw jaszak steken en naar een land rijden waar u uw geld wel veilig is. Meer over waarom goud kopen en goudprijsontwikkeling

Argumenten zilver

De kleine spaarder kiest vaak voor zilver dat niet voor niets de poor man’s gold wordt genoemd. En zeker, zilver is ook goedkoop terwijl het ongeveer dezelfde stijgingskansen heeft als goud.

Zilver wordt nog meer als goud gebruikt in de industrie. Daarbij is het dus niet alleen goed als een waarborg, een verzekering van uw kapitaal dat het niet ten onder gaat in de woelige baren van de eurocrises, maar het is ook een prima keuze bij economische voorspoed.

Net zoals goud heeft ook zilver intrinsieke waarde en wordt zowel in sieraden en bestek gebruikt als in heel veel elektronica, van laptops tot aan smartphones aan toe.

Maar zilver heeft een nog langere geschiedenis als gewoon betaalmiddel dan goud en wordt zelfs in de Bijbel aangehaald (Genesis 23:16). En kent u de zilveren gulden nog? Die werden tot in de vorige eeuw in het dagelijks betaalverkeer gebruikt om de bakker mee te betalen. Relevant onderwerp: waarom zilver kopen en Zilverprijsontwikkeling

Munt of baar?

Beleggen in gouden of zilveren munten heeft de voorkeur, omdat u die eenvoudiger kunt verhandelen. Een stukje van uw goud- of zilverschat omzetten in voedsel of goederen gaat makkelijker met een muntstuk. Een baar kunt u alleen in zijn geheel verkopen. Het is immers ondoenlijk om daar stukjes van af te gaan snijden. Munten van edelmetaal: goede investering?

Smakelijk eten

Wat dat betreft kunt u het vergelijken met een heel brood. Als u ontbijt eet u meestal geen heel brood in een keer op. U neemt een sneetje brood. De rest bewaart u voor later. Munten zijn wat dat betreft precies hetzelfde.

U kunt bij eventuele verkoop net zoveel “ sneetjes” van uw voorraad edelmetaal te gelde maken als u maar wilt. En munten zijn vaak ook met prachtige ontwerpen door de muntenhuizen geslagen waardoor het toch iets meer tot de verbeelding spreekt dan een broodje goud of zilver.

Conclusie

Of u nu goud of zilver koopt, munt of baar, het maakt wat dat betreft dus niet zoveel uit. Wel is belangrijk dat u in ieder geval een deel van uw geld omzet in iets dat echte intrinsieke waarde heeft en niet ongelimiteerd kan worden bijgedrukt.

Edelmetaal maakt u pas echt onafhankelijk van het monetaire geldbeleid van regeringen en bankiers.

Met edelmetaal kunt u ten alle tijden overal in de wereld terecht om het te verzilveren. Vandaag, morgen of over 10 jaar. Maar wat denkt u: geldt dat ook voor de euro?

Relevant onderwerp: waarom goud gelijk is aan geld. En: Goudexpert Willem Middelkoop: Heeft onheilsprofeet gelijk? En: Gaat Zilverprijs omhoog? Meer vraag dan aanbod! / Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus