Goudaandelen kopen?       

Ja, waarom zou u fysiek goud kopen terwijl u ook meteen naar de bron zou kunnen gaan? (Mede-)eigenaar worden van een goudmijn! Dagobert Duck is u reeds voor gegaan en deze slimme eend heeft er al een hele rits. Zelf altijd al van gedroomd.

Niet doen?

Toch is het koersverloop van goudaandelen anders geweest dan van gouden of zilveren munten. Die fysieke genotsmiddelen gingen van 2007 enorm de hoogte in vanwege de bankencrises en weifelende overheden, maar goudaandelen bleven sterk achter of zijn zelfs in 2011 sterk gedaald.

Goudmijn Foto: FlickrHoe kan dat? Je zit toch op een pot met goud? Klinkt niet verkeerd in deze onzekere tijden.  

Redenen zijn  dat de arbeidskosten voor de mijnen de afgelopen decennium flink zijn gestegen, er kan arbeidsonrust voorkomen, ze kunnen onder water lopen, genationaliseerd worden, etc.

Het financiële risico werd dus door beleggers groter ingeschat om direct in goudmijnen te investeren dan gewoon meteen maar het gele edelmetaal in de zak te steken.

Opkomst EFT

Maar ook de opkomst van Goud ETF’s (Gold Exchange Traded Funds) kon men snel profiteren van de goudkoorts. Gold ETF maakt het mogelijk dat u goud aanhoudt zonder het fysiek in bezit te hebben. Het gele edelmetaal wordt voor u in een kluis bewaard.

Althans daar ging men vanuit. Maar daar gebeurde hetzelfde als met papieren geld dat lange tijd gedekt was door goud tijdens de goudstandaard. De banken gingen meer ETF’s verkopen dan dat men daarvoor goud had in de kluizen.

De eigenaren kwamen het goud immers toch niet allemaal tegelijk ophalen en dus konden er meer papieren ETF’s worden verkocht dan er dekking voor was.

Nadeel: je creëert een lemen reus die ieder moment kan omvallen zodra de meute allemaal tegelijk naar de kluis holt en in de gaten krijgen dat er helemaal niks te verdelen valt. Meer uitleg over ETF's.

Minder goud

Maar de belangrijkste reden voor ondermaats renderende goudaandelen is dat het makkelijk te winnen goud reeds gedolven is. Wat dat betreft doet dat me denken aan de olie-industrie die ook steeds meer wordt geconfronteerd met uitgeputte olievoorraden. De makkelijk winbare fossiele brandstoffen raken op en daardoor moet er meer risico worden genomen.

Zo ook de goudindustrie: er wordt per ton steen en puin dat naar boven wordt gehaald uit de mijnen minder goud gevonden. Daardoor stijgen aan de ene kant de kosten en de andere kant dalen de opbrengsten.  

Tweede belangrijke oorzaak is dat grote beleggers zoals pensioenfondsen zich niet wagen aan deze markt, omdat het te beweeglijk is. De koers kan ineens zo 10% dalen of stijgen. Daar houden de grote institutionele beleggers niet van, zeker in deze tijden niet.

De goudmarkt is voor hen te onzeker en daardoor willen ze hun vingers er niet aan branden. Nog niet…

Goudaandelen zijn wel hot!

Echter door de explosieve stijging die de goudprijs sinds 2007 heeft meegemaakt is het steeds meer aanlokkelijker geworden om eens een goudmijn op te zoeken. Hoe hoger de goudprijs, hoe rendabeler het wordt om goud te delven.  

Door het opraken van het makkelijk winbare goud zal er dus ook steeds minder aanbod komen, terwijl alles erop wijst dat de vraag naar goud en zilver alsmaar blijft stijgen.

Cash is onveilig

Maar wat het belangrijkste argument is dat steeds meer grote jongens met miljarden cash in hun broekzak een veilig heenkomen zoeken voor hun papieren geld.

Nu de angst voor inflatie toeneemt en meer en meer vraagtekens worden gezet bij het beleid van de centrale banken die ongedekte dollars, Engelse ponden en natuurlijk euro’s massaal de wereld mee overspoelen, zoeken ze naar nieuwe zekerheden.

Cash geld, aandelen en obligaties kunnen in een wereldwijde recessie aanzienlijk in waarde dalen. Het enige wat in die onzekere economische toestanden nog wel fier boven alle puinhopen van politici en bankiers blijft schijnen is goud. Als een vuurtoren in een alsmaar voortdurende storm.

Want laten we wel wezen: wanneer is het de laatste keer dat u de euro of de dollar heeft zien schitteren? Investeren rechtstreeks in goudmijnen kan juist een uitstekende belegging blijken te zijn en als u dat doet voordat de grote beleggersgroepen met hun miljarden een veilig heenkomen zoeken dan kunt u er dubbel en dwars van profiteren. Of gewoon voor fysiek goud of zilver gaan. Zie ook: Waar goud en zilver kopen / Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus
 

Gouden munten kopen?   |   The Silver Mountain levert gouden munten tegen gunstige voorwaarden

 

Gouden munten verkopen?  |  De beste prijs van Nederland om uw goud te verkopen – Inkoop Edelmetaal