Gouden Philharmoniker

Deze gouden munt uit Oostenrijk heeft een veelgeprezen ontwerp dat is ge´nspireerd op de wereldvermaarde Weense orkest. Die ziet u altijd op tv tijdens het Nieuwjaar langskomen. Het is een typische bullion munt, zoals men dat in het Engels noemt, en dat betekent dat u het in de eerste plaats koopt als een belegging in goud in de vorm van een munt en dus niet om zijn verzamelwaarde.

En als u wilt beleggen in goud zit u met deze uitvoering op de eerste rij, zowel door de prijs als door het gewicht van 1 troy ounce ľ dat is 31,103 gram puur (99,99%) goud.

De waarde van dit soort bullion munten ligt dus zo dicht mogelijk tegen de goudprijs aan. Het ontwerp van de gouden (en ook zilveren) Philharmoniker wordt dan ook niet jaarlijks aangepast, behalve dan het jaartal. Daardoor zal de opslag (de bruto winst die erop maakt) ook zo laag mogelijk kunnen worden gehouden. Zie ook goudprijs ontwikkeling

Voor het eerst in 1989 geslagen - toen in een oplage van 351.000 stuks geslagen - is dit in een heel korte tijd gaan behoren tot de meest populairste beleggingsmunten.

Hoe ziet hij eruit

Op de voorkant staat het orgel van de Weense muziekvereniging en de nominale waarde van 100 euro. Die geeft uiteraard al lang niet meer de echte waarde weer van de munt, maar kan wel theoretisch gezien als wettelijk betaalmiddel worden gebruikt, hoewel niemand natuurlijk zo gek is om dat voor die prijs te doen. De achterkant kent een aantal muziekinstrumenten (helaas geen triangel) die in een waaier zijn gerangschikt en alles te maken heeft met het vermaarde Weense orkest.

Naast de 1 troy ounce is er ook een, Ż, ╝  en 1/10 troy ounce versie hiervan te krijgen. Op gouden munten betaalt u overigens geen btw. Relevant onderwerp: gouden Maple Leaf en gouden Tientje Tevens worden er ook zilveren Philharmonikers uitgegeven.

Beoordeling

Hier een korte video beoordeling in het Engels van deze 'Phil': voordeel: het is geslagen door een soevereine (betrouwbare) staat die volledig achter de claims van de munt staat en heeft juist daardoor ook een iets hogere waarde dan een goudbaar. Revelant onderwerp: Goudbaar kopen?


Gouden Philharmoniker
? 
  |   Goedkoop gouden Philharmoniker munten kopen bij The Silver Mountain.

 

Gouden Philharmoniker verkopen?  |  Ontvang 100% van de huidige goudprijs op Inkoop Edelmetaal