Gouden Tientje Waarde

De waarde van een gouden tientje wordt voor de meeste jaartallen bepaald door het nettogewicht goud wat erin is verwerkt: 6,048 gram (bruto 6,72 gram). Met een goudprijs van ongeveer 40 euro komt dit uit op afgerond 240 euro.

Daarnaast heeft het ook een verzamelwaarde. Die is moeilijk te schatten, omdat het hier gaat om een emotionele prijs die men bovenop de intrinsieke waarde geeft aan de munt. Op verschillende online webshops worden gouden tientjes van diverse jaartallen tussen de 250 en 265 euro aangeboden.

Detail gouden tientje voorkant

Dat geeft wel aan dat u meestal niet veel meer hoeft te verwachten als u het wilt verkopen dan de waarde van het edelmetaal. Maar er zijn ook jaartallen bij die toch wat meer kunnen opleveren, afhankelijk van het jaartal en simpelweg vraag en aanbod.

Marktplaats.nl geeft een aardige richtsnoer voor wat de waarde zoal is.  Hier wordt bijvoorbeeld een gouden tientje uit 1912 verrijkt met de beeltenis van Koningin Wilhelmina aangeboden voor 258 euro en eentje uit 1898 voor 350 euro.

25.000 euro

Het meest zeldzaamst is het  gouden tientje uit 1892, het eerste jaar waarin het portret van een nog jonge Koningin Wilhelmina met lang haar in het goud werd geslagen. Volgens het NVMH muntalmanak zou deze moeten weggaan voor 25.000 euro. NVMH staat voor Nederlandse Vereniging van Munthandelaren. Dat wil op zich niet zeggen dat u dat bedrag er voor krijgt - het geeft slechts een indicatie - maar ook al was het maar de helft, ik zou ervoor tekenen:)

Van het gouden tientje uit 1826 met Koning Willem I erop zijn er slechts 61 van gemaakt en wordt geschat tussen de 14 en 20.000 euro mille. Deze munt kan in Brussel zijn uitgegeven – toen onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk – of in Utrecht. Die zijn te herkennen aan de letter B voor Brussel die erin is geslagen of het muntteken Caduseus (Mercuriusstaf met vleugels) indien het Utrecht betreft. 

Je zou zeggen dat hoe ouder de munt hoe zeldzamer, maar dat is niet het geval. Een Gouden Tientje uit 1877 met Koning Willem III erop wordt al aangeboden voor 280 euro. Een verzamelwaarde dus van amper 40 euro met de huidige goudprijs in gedachte.

Recplica

Detail achterkant Koningin WilhelminaMaar voordat u denkt – die uit 1892 heb ik – kijk ook nog even of het woord copy of replica erbij staat. Dat zijn namelijk naslagen, bedoeld om verzamelaars van deze uiterst zeldzame edities alsnog in de gelegenheid te stellen er eentje te bemachtigen. Tevens vindt u op deze naslagen een merk met het goudgehalte. Ook – en dit vooral gezegd voor als u een gouden tientje wilt kopen - zijn er vervalsingen in omloop. Daarnaast moet u beducht zijn voor kopieën die worden aangeboden. Dat zijn op zich geen vervalsingen, maar de aanbieder moet dit er natuurlijk wel bij zetten.  Informatie echt of vals.

Gouden tientje in sieraad

Als de gouden gulden zoals de officiële naam luidt verwerkt is in een sieraard zoals een ketting daalt de waarde echter. Uit 1897 is er eentje verkocht voor 200 euro. Gezien alleen al de waarde in goud die erin is verwerkt lijkt me dat geen slechte deal: de nieuwe eigenaar kan deze zo weer inleveren bij een inkoper van goud en daarvoor een hogere prijs krijgen. Zie ook Zilveren Tientje

Conclusie

De waarde wordt bepaald zowel door de goudprijs en daarnaast hoe zeldzaam de munt is. Het is wat dat betreft zeker de moeite waard om het eerst zelf aan te bieden op Marktplaats.nl. Als u het meteen aan een handelaar aanbiedt krijgt u er toch minder voor dan wanneer u zelf een koper zoekt.

Wat het oplevert wordt echter ook bepaald door hoe u  uw gouden muntstuk op een verkoopsite presenteert. Hoe meer informatie u geeft over de munt, hoe meer biedingen u kunt verwachten. Ook goede foto’s zijn van belang bij de verkoop van het gouden tientje.

Detail gouden guldenIk zag een verkoper die had verteld dat de munt uit de periode van Koning Willem III was. Het jaartal ontbrak en de foto’s waren zo onduidelijk dat het niet te zien was in welk jaartal het geslagen is. Voordeel om het aan een handelaar aan te bieden is wel dat u meteen er geld voor krijgt en als u het zelf op Marktplaats.nl aanbiedt is het maar de vraag of u het wel verkoopt. Algemene info Gouden Tientje / Goud Verkopen

Zie Video Gouden Tientje

 

 

Gouden Tientje kopen?   |   Goedkoop gouden tientjes kopen kan online eenvoudig en snel bij The Silver Mountain.

 

Inkoop Gouden Tientje?  |  Uw gouden tientje kunt u verkopen tegen de huidige goudprijs via de website van Inkoop Edelmetaal.

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus