Gouden Maple Leaf

Vanaf 1979 slaat de Canadese Royal Mint de gouden Maple Leaf die gemaakt is van 1 troy ounce (31,103 gram) puur goud. Dat is 24 karaat! Meer puur dan dit kunt u het niet krijgen en ze zijn ook (online) te koop in Nederland.

Garantie: de Canadese overheid garandeert dat u zuiver goud in handen krijgt, net zoals dat u er zeker van kan zijn een zilveren Maple Leaf te hebben gekocht, in ieder geval als u het bij 1 van hun officiële dealers koopt die het rechtstreeks van de Canadian Royal Mint afnemen.

Gouden Maple Leaf voorkant

Bullion coin

Zoals men dat in het Engels zegt was het de eerste officiële bullion golden coin. Met bullion bedoelt men dat het gaat om munten die niet zijn geslagen om in het dagelijkse betalingsverkeer een rol te spelen - hoewel ze wel degelijk een wettelijke betaalmiddel (legal tender) zijn in Canada -maar eerder voor de handel: beleggers en verzamelaars in gouden muntstukken.  

Vanaf het begin heeft deze Canadese munt de wind mee gehad, omdat in die tijd er wel concurrentie was met de Zuid-Afrikaanse gouden Krugerrand, maar vanwege de boycot tegen het apartheid regime in die tijd niet overal verkrijgbaar. Een andere concurrent is de American Eagle.

Goudprijs

De goudprijs  heeft door de onzekere financiële situatie in de wereld een flinke spurt omhoog genomen. Zie ook goudprijs ontwikkeling. De prijs van de gouden Maple Leaf is direct gekoppeld aan de goudkoers en komt nu ruim boven de 1300 euro uit.

Gouden Maple Leaf achterkant

Als u dat te veel geld vindt kunt u ook voor een lager gewicht kiezen: ze worden ook geslagen met 1/20, 1/10, ¼ en ½ troy ounce of anders  voor zilver.  Naar verluid zijn de “kleinere” gouden munten minder populair en zijn hier in Nederland amper te koop. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld uitwijken naar de meer internationaal gerichte Ebay.

Gouden en zilveren Maple Leaf

100 kilo goud

In 2007 gaf de Canadian Royal Mint een gouden Maple Leaf uit van maar liefst 100 kilo puur goud en met een nominale waarde van $1 miljoen dollar. Maar voor dat bedrag kreeg u hem niet, zeker niet met de huidige goudprijs die inmiddels flink is gestegen.  Op dit moment met een goudprijs van 40.000 euro per kilo kom je uit op 4 miljoen euro.

In 2009 nam de Canadese Mint deze megamunt op tournee en deed ook Nederland aan. Het werd hier in Slot Zeist geëxposeerd. Toen kon u hem nog kopen voor 1,5 miljoen euro, maar er is indertijd geen serieus bod op gedaan. Er zijn in totaal 5 van dergelijke gouden zwaargewichten “ geslagen”.

De Maple Leaf worden ook geslagen in zilver, platina en palladium, allemaal in 1 troy ounce. Meer foto's Maple Leaf

Zie ook onze eigen Gouden Tientje
 

Gouden Maple Leaf kopen  |   Goud Maple Leaf munten (huidige jaargang) te koop bij The Silver Mountain – Nederlands grootste bullion dealer.

 

Maple Leaf gouden munten verkopen?  |  Bij Inkoop Edelmetaal verkoopt u uw goud tegen 100% van de huidige goudprijs


 

 

Goud Beleggen in Onzekere Tijden?

Goud of Zilver Kopen? Dit helpt u de juiste keuze te maken.

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%