Beleggen in goud of goudmijnen?

Als de goudprijs zo veel gaat stijgen waarom dan niet meteen beleggen in goudmijnen of zilvermijnen? Is dat verstandiger dan gouden munten kopen? 5 voordelen en 1 nadeel.

Nu op blog: Goudprijs daalt 14%? Verkopen of juist bijkopen?

Voordelen beleggen in mijnbedrijven

- Het grootste voordeel: kans op flink hogere koerswinsten. Door direct te beleggen in mijnaandelen profiteert u van de fameuze hefboom werking: mocht de prijs van edelmetaal laten we zeggen 10% stijgen dan zou je met mijnaandelen het meervoudige kunnen verdienen.

- Mijnbedrijven zijn ook een aanlokkelijke belegging, omdat ze de noodzakelijke grondstoffen bieden voor de industrie. Meer nog: alles wat maar met grondstoffen te maken heeft is een uitstekende bescherming tegen inflatie en een eurocrises.

gouden muntDus niet alleen edelmetalen, ook olie, voedsel, gebouwen, alles wat niet direct met het papieren geld te maken heeft en dus niet onder druk staat door de inflatie of crises.

- Mocht het hier op het oude continent slecht gaan met de economie, grote kans dat het in China, India of Rusland dat barst van de olie, nog uitstekend gaat.

- De industrie van de zogenaamde  BRIC landen, dat zijn de vijf opkomende economieŽn die ons weldra zullen inhalen, blijven nog steeds op volle toeren draaien en een steeds grotere behoefte hebben aan de grondstoffen voor hun industrie.  

- Grotere welvaart  onder de miljarden consumenten in die landen zal de prijs van essentiŽle grondstoffen, dus ook die van goud en zilver, een flinke boost geven.

Aandelen kopen van multinationals die de noodzakelijke grondstoffen maken voor de industrie kunnen daardoor de dans ontspringen als het hier misgaat maar elders de economie blijft doordraaien.  

Nadeel beleggen in goudmijnen

Maar in welke goud- of zilverbedrijven gaat u dan beleggen? Hoe weet u welk bedrijf goed zal boeren en welke niet? Als u het verkeerde mijnaandeel kiest kan u dat heel veel geld kosten, ondanks dat de goudprijs zo hoog staat.

De aandelenkoers van de mijnbedrijven is sterk afhankelijk van de prestaties van die bedrijven. Maar hoe doen ze het? Hoeveel ounce goud of zilver wordt er gemijnd per ton rotsblokken dat men naar boven haalt? Hoeveel moeite moet er worden gedaan voordat er iets blinkends uit die mijnen komt?

Broeien er arbeidsconflicten zoals je dat onlangs had in Zuid-Afrika of Bolivia? Stijgende arbeidskosten en tegenvallende prestaties kunnen uw mijnbouwaandelen zomaar een flinke koersduik geven. Op eigen houtje in goudmijnen of zilvermijnen investeren lijkt me daarom geen goed idee.

U kunt ongetwijfeld flink veel meer rendement behalen op uw geld met mijnbouwaandelen als de goud- en zilverprijs stijgt, maar welke aandelen u moet nemen is echt het werk van specialisten die dag in, dag uit statistieken en jaarcijfers van de mijnbedrijven bestuderen. 

Beleggingsadvies

Er zijn beleggingsadviseurs die gespecialiseerd zijn in grondstoffen en voor u uitzoeken waar koerswinsten te behalen zijn. Ook kunnen die u adviseren wanneer u moet kopen en wanneer verkopen.

Als u die richting op wilt gaan kunt u zich abonneren op betaalde nieuwsbrieven van beleggingsanalisten die de pareltjes voor u eruit zoeken.

Ook kunt u kiezen om  het helemaal uit handen te geven. Dan zou u kunnen overwegen uw geld toe te vertrouwen aan fondsen die voor u in deze bedrijven investeren.

Beleggingsfonds

Voorbeeld van een beleggingsfonds in de goudsector is Willem Middelkoop, goudbelegger en auteur van het boek Als de dollar valt, die in 4 jaar tijd in totaal een rendement heeft behaald van 60%. In 2011 was er overigens een dipje van 11%, maar daarna is het weer beter gegaan. Inleg: minimaal 45.000 euro.

Nadeel is dat het weer terugkrijgen van uw geld dat u toevertrouwend aan dit soort fondsen moeilijker is. Zijn beleggingsfonds Commodity Discovery Fund  staat namelijk niet aan de beurs genoteerd. U moet bij hemzelf uw geld inleveren. Ook staat zijn bedrijf niet onder supervisie van de AFM.

Conclusie: direct beleggen in goud- of zilvermijnen zal zeker grotere winstmarges geven dan wanneer u gaat voor het pure edelmetaal.

Aandelen kopen aan de hand van beleggingsadvies lijkt mij een stuk veiliger dan het zelf proberen uit te zoeken. Dat advies kunt u krijgen van vermogensbeheerders dan wel via nieuwsbrieven die u geregeld tippen over welke mijnbedrijven aanlokkelijk zijn en ook wanneer u weer moet verkopen.

Gerelateerd onderwerp Wanneer Kopen en Verkopen Goud/zilver / Slim Beleggen / Voor het laatste nieuws volg ook mijn blog. / Volg mij op Facebook  /Home /Ik op Google Plus