Goudprijs Ontwikkeling

Juli 2015: de goudprijs heeft het laagste niveau sinds 2010 bereikt. Is het beleggen in goud wel zo verstandig? Kort antwoord: als u veel geld wil verdienen met edelmetaal dan bent u wel heel erg speculatief bezig. Alleen als de euro of dollar uit elkaar spat of de Chinese economie implodeert kunt u flinke koersstijgingen verwachten.

De toekomst is niet te voorspellen, maar er zullen vast en zeker vette tijden voor edelmetaal aanbreken. Probleem voor de investeerder die alsmaar geen rendement ziet is wanneer en of dat gaat gebeuren. Vooralsnog is goud en zilver alleen geschikt als een soort van levensverzekering. Stel dat het goed mis gaat met de wereldeconomie dan heeft u nog altijd een reddingsboei. Van goud.

bankencrises

Tijdens de bankencrises heeft de goudprijs een enorme stijging meegemaakt. Toen die in 2008 werd ingeluid door het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers stond de goudprijs zo rond de 600 euro per troy ounce (31,103 gram). In 2012 is de goudprijs gestegen tot boven de 1300 euro, een stijging van meer dan 100 % binnen 3 jaar. Nu zijn we weer terug bij af en schittert de ster van Willem Middelkoop wat minder mooi.

Actuele Goudprijs 1 troy ounce in euro's Goudprijs Kilo (update iedere minuut)
[Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com]

 

Update mei: Goudprijs daalt - Particulieren kopen juist goud bij: Hedge funds verlaten de goudmarkt, kleine beleggers grijpen hun kans.

Toekomst

Zolang de geldpersen wereldwijd op volle toeren blijven draaien en daardoor de kans op inflatie steeds groter wordt zal de goudprijs eerder stijgen dan dalen.

Ook de grote schuldenlast van niet alleen Europa, maar ook die van de Verenigde Staten maken de keuze voor edelmetaal als belegging aantrekkelijk. Wel verwacht Goldman Sachs dat de goudprijs in 2013 haar hoogtepunt op 1800 dollar onderhand heeft bereikt om daarna graziger weiden lager in het bergmassief op te zoeken. Sindsdien hebben eerder een daling dan een stijging van de goudprijs gezien. Maar voor hoelang?
 

Zie ook: Engelstalige video: Investeren in Goud?!

Echter, Tom Fitzpatrick van de Citigroup verwacht juist dat de goudprijs tot 6300 dollar kan stijgen. Een andere analist Nico Pantelis bevestigt dit verhaal en is onverminderd positief over de goudprijsontwikkeling op de lange termijn. Zie mijn mening op Youtube.

Willem Middelkoop is als goudbelegger daar roerend mee eens, maar zilver kan voor hem ook niet stuk. "Zilver, het nieuwe goud" zei hij reeds in 2010 en en 2011. Investeringsspecialist Ian Williams verwacht dat zilver goud zelfs gaat "outperformen". Lees op deze site: zilverprijs stijgt 500%

Daarbij hoeft u overigens niet alleen te denken aan goud, maar ook zilver scoort uitstekend als veilige haven in tijden van economische onrust. Zilver is wel meer afhankelijk van de industriėle vraag.  De zilverprijs wordt dus meer beļnvloed hoe de economie ervoor staat, maar er is ook een sterke vraag door beleggers in dit ‘goedkopere’ broertje van goud. Immers hoewel de economie in Europa het niet goed doet, die van de BRIC-landen des te meer.

De goudprijs zal dus meer profiteren van economische onzekere tijden, maar zal daardoor ook flink dalen als de rust is weergekeerd. Voorlopig is er een tekort aan goud op de markt: de vraag is rond de 4.000 ton, terwijl de goudmijnen slechts 2500 ton kunnen produceren. Het verschil wordt opgelost door goud in sieraden om te smelten.

Stijgen of dalen?

Of de goudprijs de komende tijd gaat stijgen is puur speculatief, omdat er zoveel factoren zijn die hier invloed op hebben dat er geen zinnig woord over te zeggen valt. Hoe ontwikkelt de economie van China zich bijvoorbeeld? Zal deze Aziatische grootmacht nog steeds blijven groeien of raakt de economie oververhit en zal ook daar een crises uitbreken? Zal de VS nog meer geld bijdrukken of niet? En wat gaat het oude continent Europa doen? Vragen genoeg, maar er is geen expert die u de toekomst kan voorspellen.


Kern van het verhaal is vertrouwen: komt het vertrouwen terug van de belegger in de financiėle instellingen en landen om hun zaakjes op orde te krijgen of niet.  Zie ook: Waarom goud nu kopen

Persoonlijke mening

Detail goudDunkt mij dat in de beleggingsportefeuille van de burger edelmetaal niet mag ontbreken. Spreiding van uw belegging is natuurlijk zoal aan te raden, maar wat de goudprijs ook moge doen in de toekomst, de prijs van edelmetaal is de afgelopen jaren alleen maar gestegen.

En ik haast mij te zeggen dat het verleden geen garantie biedt voor de toekomst: Mocht u in 2002 goud hebben gekocht voor rond de 300 euro per troy ounce dan was u 3 jaar later, in 2005, nog geen steek opgeschoten. Zie statistiek 2002-2012 hieronder.

Pas daarna ziet u dat de statistiek langzaam maar zeker begint op te lopen en een echte vlucht naar boven neemt vanaf de bankencrises in 2008.

Goudprijs in euro's per troy ounce

Hoe dan ook, zekerheid kan niemand u geven over wat de goudprijs gaat doen en of u nu nog moet instappen, wel dat goud en zilver nooit failliet kunnen gaan zoals een bedrijf waar u aandelen in heeft of een land dat bezwijkt onder haar schulden. Zie ook Waar goud en zilver kopenzilverprijs ontwikkeling. Gerelateerd onderwerp Wanneer Kopen en Verkopen Goud/zilver Nieuw: Inflatieverwachting 10% / Voor het laatste nieuws volg ook mijn blog.
 

Gouden munten kopen?   |   The Silver Mountain levert gouden munten tegen gunstige voorwaarden

 

Gouden munten verkopen?  |  De beste prijs van Nederland om uw goud te verkopen – Inkoop Edelmetaal


Gouden Maple Leaf

Goud Beleggen in Onzekere Tijden?

Waarom is Goud Geld (en de euro of dollar niet)

Waarom zilver kopen (en niet goud)

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%