17 Jaar en Multimiljonair – Kunnen wij dat ook?

Sommige mensen worden heel erg rijk, maar meestal wordt men dat pas na heel veel hard werken en nadat je de veertig bent gepasseerd. Dat was in ieder geval zo in de tijden voordat het internet bestond.

Sinds de komst en populariteit van het word wide web zijn er echter al meerdere 20 plussers die vanuit hun studentenkamer een digitaal imperium  zijn begonnen en daarmee miljonair werden. De meest succesvolste is natuurlijk Mark Zuckerberg en zijn Facebook die hij begon toen hij nog studeerde op Harvard (US).

Maar je hoeft zelfs niet eens een student te zijn, laat staan een auto te kunnen besturen om de wereld te veranderen met je digitale bedenksels.

Voorbeeld: Nick D'Aloisio is een Engelse tiener die als geen ander de tijdgeest wist te pakken en om te zetten in een app en daarmee miljoenen verdient.

Apple Store

Toen Nick  in 2008 voor het eerst hoorde over de iPhone App Store wilde hij als computernerd maar wat graag daar zijn eigen bijdrage aan leveren. Het mooie aan deze store is dat iedereen daar aan kan meedoen en ook niet zichtbaar is wie er achter die app zit: dat kan een grote multinational zijn of gewoon een tiener.  Het digitale tijdperk maakt iedereen gelijk.

Maar hoe maak je een app? Met die vraag wandelde hij een Apple store als 12 jarige binnen en vroeg hoe je eigenlijk zoiets maakte.

Tja, hoe maak je zoiets. De medewerkers hadden geen idee. Nick ging zelf verder speuren op het internet en vond een aantal video’s die hem verder hielpen. Aangestoken door het feit dat zijn eerste app hem 79 pond opleverde ging hij verder met ontwikkelen.

Zijn huiswerk leed er niet onder: het ontwikkelen van nieuwe apps deed Nick terwijl hij vakantie had.

Doorbraak

Zijn apps werden steeds beter gewaardeerd door technologiebloggers. Nick’s doorbraak kwam in 2011 toen hij met een toepassing Trimit genaamd kwam die samenvattingen maakt van nieuws op het internet zodat je heel snel kunt zien of er iets van je gading bij zit.

Nick had dit amper geupload in zijn eigen app store of hij werd gebeld door een vertegenwoordiger van Li Ka-shing (ja die), de rijkste man in Hong Kong en investeerder in o.a. Facebook en eigenaar van Kruidvat.

Die wilde wel 300.000 dollar op zijn rekening overmaken in ruil voor een stukje van zijn bedrijf. En dat Nick slechts 15 was en eigenlijk zijn kamer nog moest opruimen was voor de Chinese investeerder geen enkel probleem.

Op zijn 16de hadden ‘ venture capatalists’ zoals men dat noemt, rijke mensen die geld beleggen in beginnende bedrijfjes, al 1,5 miljoen dollar in kas. Het geld gebruikte hij niet om dit te verkwanselen aan dure schoenen en een Ferrari, maar aan het verfijnen van zijn toepassing die inmiddels Summly heet. En nu heeft Yahoo zijn Summly opgekocht voor 23 miljoen euro. Mooie deal.

Kunnen wij dat ook?

Of u en ik ook zoiets zouden kunnen presteren wat Nick en Mark Zuckerberg heeft gepresteerd? Kort antwoord: nee. Kenmerken van deze entrepreneurs: ze zijn van huis uit programmeurs, hyperintelligent en boven alles hebben ze ongelooflijke mazzel gehad.

Het idee van Mark Zuckerberg wat wij nu kennen als Facebook was niet origineel. Er waren honderden studentenclubjes in Amerika koortsachtig bezig zoiets te ontwikkelen.

Later hebben zijn voormalige studiegenoten de broersWinklevoss hem nog voor het gerecht gesleept omdat ze vonden dat Mark hun idee had gestolen. Ook universiteiten wilden de statische pagina’s van hun studenten meer interactief maken, maar hoe maak je zoiets?

Briljant

Daarvoor moet je een briljante programmeur hebben. Ook Mark die op Harvard al bekend stond als een programmeur die aardig wat kon ontwikkelen was door de broers Winklevoss gevraagd om hun social media idee te programmeren. Zelf konden ze het niet.

Programmeurs hebben een sterstatus gekregen. Facebook koopt nu zelfs internetbedrijfjes op, niet om het bedrijf zelf maar om de programmeurs die daar werken. Hoe goed je idee ook is – en daar is echt geen gebrek aan – als je niemand hebt die perfect de taal van de computer spreekt ben je nergens.

Ook de tijd waarin wij nu leven heeft deze internetters enorm geholpen. De cyberwereld lag zeker 10 jaar geleden nog voor het grootste deel braak. Sindsdien zijn Facebook, Twitter en Google oppermachtig geworden die ieder concurrent dooddrukken door hun financiële macht en omdat ze gewoon de beste mensen hebben die er maar zijn om al hun ideeën ten uitvoer te brengen.

Ja, de enige concurrenten die ze te vrezen hebben zijn zijzelf. Facebook wil ook een zoekmachine beginnen en Google is al met haar Google Plus een eigen social media platform begonnen die Zuckerberg het nakijken moet geven.

Wat dat betreft is het verhaal van Nick mooi om te lezen. Ook nu nog is er een flinke buit te verdelen. Je moet alleen briljant zijn, Einstein. Home

 Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus