Kluis kopen of huren? Niet nodig

Nu heeft u wellicht voor vele duizenden euro’s aan goud of zilver in huis, maar hoe bescherm je dat tegen dieven? Hier geef ik zowel de goedkoopste oplossing die u helemaal niets kost tot daadwerkelijk het aanschaffen van een kluis.

Edelmetaal is bestand tegen inflatie en verkeerde beslissingen die politici en bankiers met onze monetaire system nemen, met echte dieven heb je een ander probleem.

Goedkoopste oplossing

Goedkoopste oplossing is uw goudschat begraven in de tuin. Uiteraard praat u met niemand hierover. Om te voorkomen dat u het geheim meeneemt in uw graf is het wellicht een aardig idee om uw partner in vertrouwen te nemen. Verder niemand.

U kunt ook uw notaris een brief overhandigen die deze kan openen na uw verscheiden. Het lijkt wel een primitieve oplossing maar naar mijn overtuiging de meest effectieve en hoeft u dus geen duit te kosten. De essentie is namelijk dat dieven wel bij u kunnen inbreken maar als u uw goudschat hebt verborgen kunnen ze lang zoeken. En als u uw informatie geheim houdt zullen ze er ook nooit naar op zoek gaan.

Welke kluis

U kunt een kluis in huis nemen en daar goud en zilver in stoppen. Er is een grote verscheidenheid aan stalen kastjes te koop. Daarbij moet u erop letten dat deze brandwerend zijn. Tevens is de kwaliteit van de kluis van belang om te zorgen dat de verzekering de inhoud dekt. U moet rekenen op minimaal 400 euro, inclusief btw voor een goed exemplaar. Voorbeeld kluis.

Kluiszorg.nl verkoopt alleen gecertificeerde kluizen. Op hun website hebben ze prima informatie waar een goede kluis aan moet voldoen. In een notendop samengevat: de goedkope exemplaren geven een schijn van veiligheid en kunnen gewoon met een schroevendraaier worden geopend. Het ziet er leuk uit, maar veilig is uw vermogen dus helemaal niet.

Bij Gamma kunt u al voor een paar tientjes terecht om een "inbraakwerende" kluis met elektronische slot van het merk Duralock aan te schaffen. Voorbeeld Gamma kluis En nu maar hopen dat u de code niet vergeet anders moet u iemand uit de dievengilde uitnodigen om hem weer open te maken. Die heeft hem met een schroevendraaier waarschijnlijk zo gekraakt. Als u ook eentje wilt hebben die tevens brandwerend is dan bent u bij Gamma 2 keer zo duur uit.

Kluis kopen bij Bol.com

Kluizen van De Raat kunt u zo aanschaffen bij Bol.com.

De kluis hiernaast heeft een waarborg tot 5000 euro en weegt bijna 6 kilo. Cijferslot dus geen gehannes met een sleutel. Kost 538 euro. Die hoeft u dus al niet meer in de kluis te leggen. Levertijd 3 dagen. En net zoals alle producten bij Bol.com krijgt u het 30 dagen op zicht.

Houdt u niet van een cijferslot en wilt u nog wat overhouden om erin te stoppen dan kunt u gaan voor de kleinere inbraak- en brandwerende kluis met een waarborg tot 5000 euro. Het  heeft de norm Din 4102 wat inhoudt het een half uur de brand tegenhoudt. Prijs 149 euro, vandaag besteld, morgen al in huis. Zie kluis.

Beide kluizen worden gratis verzonden. Als u er cadeaupapier om wilt kost die 50 cent duurder.

Zie alle kluizen

Huren bij bank

Samen met de verkoop van gouden- en zilveren munten hebben de meeste banken ook het huren van een kluis overboord gegooid. De ING biedt nog wel het huren van een kluis aan waarbij de huurprijs afhankelijk is van de grootte ervan.

Ikzelf had een kleintje gehuurd bij de Rabobank maar die is ermee opgehouden. Ook familie bij een andere bank had onlangs het verzoek gekregen de kluis te ruimen. Sommige plaatselijke vestigingen schijnen deze service nog te hebben en alleen voor klanten. Voorbeeld is de Rabobank die het alleen voor klanten in De Hoeksche Waard aanbiedt.

Bij Kluizen.nl kunt u wel huren, maar krijgt het beveiligde kastje thuis afgeleverd. Voordeel van uw goud of zilverbezit te stallen bij een bank is dat zij ook meteen voor de veiligheid verantwoordelijk zijn. Hoewel het bij banken ook niet altijd veilig is zoals blijkt uit de kluiskraak bij de ING in Driebergen uit 2001.

Raadsels

Daarom zou ik als ik met dit probleem zat gaan voor de tuin en op een heus perkamenten kaart tekenen waar de goudschat zich bevindt. En om het wat moeilijker te maken voor uw erfgenamen kunt u er een paar raadsels aan toevoegen die eerst moeten worden opgelost eer men ontdekt waar het goud verstopt zit. Dat zorgt ervoor dat lang na uw verscheiden er nog over u en uw goudschat wordt gepraat.

Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus