Oppassen Bij Koop Munten

Onlangs stuitte ik op een prachtige zilveren munt Fiji Taku via beleginmunten.nl . Dit is een 1 troy ounce munt  geslagen door New Zealand Mint waarop je een zwemmende schildpad kunt zien. Het heeft een nominale waarde van $2  en er zijn slechts 350.000 stuks van gemaakt.

De munt was echter uitverkocht en daarom speurde ik via internet naar een adres waar ze het nog wel verkochten. Bij Nzmint.com is het ook niet meer te koop, maar bij ioffer.com wel.

Ik had nog nooit van de site gehoord, maar het scheen een soort van veilingsite te zijn zoals Ebay. De aanbieder die deze Fiji Taku bood had nog veel meer spullen van edelmetaal te koop en voor deze zilveren Nieuw Zeelander hoefde hij slechts 24 euro te hebben. Dat is wel heel erg goedkoop. Zie actuele zilverprijs

Immers, een munt die 31,103 gram weegt en .999 zilvergehalte heeft is dat op dit moment de waarde die het alleen al aan zilver heeft. Daarnaast is het eentje met een beperkte oplage waardoor hij erg geliefd is bij verzamelaars.

De prijsstelling was dus te mooi om waar te zijn. Er waren wel beoordelingen van consumenten die eerder bij hem hadden gekocht, maar dat stond in krom Nederlands wat rechtstreeks vertaald was uit het Engels en van Amerikaanse klanten afkomstig zou zijn.  Maar het werd nog veel vreemder.

Toen ik onderzoek deed naar de reputatie van de betreffende site zag ik een andere recensie waar mij duidelijk werd hoe het zat. Het zijn gewoon Chinese verkopers die van alles namaken en ze als echt verkopen, ook deze munt en alle overige 924 producten die deze verkoper aanbood en zogenaamd van echt goud of zilver waren gemaakt.

Dat schijnt overigens niet alleen bij deze voor mij onbekende site te gebeuren, maar ook op Ebay zijn ze actief door nepproducten te verkopen. En als u betaalt via Paypal dan kunt u ondanks hun kopersbescherming fluiten naar uw geld. U krijgt het product immers wel, maar ga maar bewijzen aan Paypal dat het nep is.

Kloppen recensies Ebay?

Zelfs recensies op Ebay moet u met een korrel zout nemen. Ik wil hier niet beweren dat ze vals zouden zijn, maar u moet zich wel bedenken dat niet iedereen in de gaten heeft dat hij een valse munt heeft gekocht. Want hoe zie je zoiets? Je kan er wel achter komen, maar veel mensen gaan er blindelings vanuit dat alles klopt.

Veel kopers, ook op Ebay, zijn onwetend over wat ze precies in hun maag gesplitst krijgen en geven een beoordeling nog voordat ze realiseren dat er iets niet klopt met de munt.

Hoe te voorkomen

U kunt zeker zilveren en gouden munten kopen, ook op Ebay en Marktplaats. Doe dat echter alleen van bedrijven en particulieren die een lange staat van dienst hebben. Een deel van het aanbod op de veilingsites is afkomstig van gevestigde muntenhandelaren die ergens op de wereld een echte winkel hebben waarvan je de reputatie buiten Ebay of een andere veilingsite zo kan opzoeken via internet.

En als de prijs te goed is om waar te zijn, zoals bij mijn voorbeeld van de zilveren Fiji Taku dan is het doorgaans ook zo en is extra waakzaamheid geboden. Of beter nog: gewoon mijden als de pest. Zie ook beoordelingen van websites waar u goud en zilver kunt kopen: Doijer & Kalf , Knm.nl, theSilvermountain.nl / Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus