Over Mij

Zilverenlach.nl is begonnen als een onafhankelijke kennisbron over alle onderwerpen die te maken hebben met goud en zilver. Eigenaar van de website is Harald v Reenen en al jaren gefascineerd in dit blinkende edelmetaal.

Door de toenemende onzekerheid over de toekomst van de euro en de instabiliteit van de banken heeft hij zich meer en meer verdiept in het onderwerp wat resulteerde in de oprichting van zilverenlach.nl

Bij de beoordeling of goud en/of zilver ook voor u iets is moet u beseffen dat het huidige monetaire (geld)systeem alleen gebaseerd is op vertrouwen. Het papieren geld dat de drukkerijen in steeds grote aantallen verlaat wordt daarom ook fiatgeld genoemd. De centrale banken kunnen euro’s of dollars bijdrukken net zoveel als men maar wilt zonder dat er een dekking tegenover staat.

Dat was vroeger wel anders toen voor iedere biljet en iedere gulden een bepaalde hoeveelheid goud werd opgeslagen in de kluizen van de Nederlandse Bank. In de Verenigde Staten konden burgers zelfs naar de bank stappen en daar hun bankbiljetten inwisselen tegen puur goud.

De dollar was gelijk aan goud en had daardoor een onwrikbare vertrouwen gekregen van de internationale wereld. Totdat men de gouden standaard overboord gooide en vanaf die tijd wordt net zoals dat bij de euro het geval is de geldpers aangezet door de centrale banken zonder dat daar iets van intrinsieke waarde tegenover staat.  Daarmee hebben de landen  een reus op lemen voeten gecreëerd.  

Maar stel dat u goud of zilver wilt kopen, hoe weet u nu of u ook echt zuiver edelmetaal in uw handen krijgt?

Betrouwbaarheid munten en baar

Zilveren en gouden producten die u op deze website zilverenlach.nl  vindt  zijn geslagen door erkende bedrijven en de zuiverheidgehalte gegarandeerd door de betreffende nationale overheden.

Munten die geslagen zijn door de Royal Candian Mint die de  populaire Maple Leaf op de markt brengt of de American Eagle die van de US Mint afkomstig is zijn overal in de wereld bekend en zijn zeer gewild juist vanwege hun betrouwbaarheid.

Ook de Britse Britannia en de populaire Oostenrijkse Wiener Philharmoniker hebben een uitmuntende reputatie en staan onder strikte controle van de respectievelijke regeringen.

Wettig betaalmiddel

Bovendien zijn al deze munten wettig betaalmiddel in het land van origine. Bij de zilveren Maple Leaf is de nominale waarde bijvoorbeeld 5 Canadese dollars, terwijl dat bij de gouden Maple Leaf 50 dollar is en bij de zilveren Oostenrijkse Philharmoniker 1, 50 euro.

En met de gouden Oostenrijker kunt u officieel voor 100 euro boodschappen doen in het betreffende land. Dat komt natuurlijk nooit voor. Doordat de waarde alleen al aan edelmetaal vele malen hoger is dan de nominale waarde worden ze nimmer daadwerkelijk in het dagelijkse betalingsverkeer gebruikt. 

Betrouwbaarheid zilver-/ goudbaar

Bij zilver- en goudbaar is het edelmetaal afkomstig van grote internationale bedrijven met een smetteloze reputatie. De bekendste naam die u veelvuldig ziet langskomen is die van Umicore. Ook het Australische bedrijf Perth Mint geeft naast munten broodjes (baar) edelmetaal uit en hun reputatie en dus betrouwbaarheid van wat u in handen krijgt staat buiten kijf.

Daarnaast hebben deze bovengenoemde bedrijven een zogenaamde Good Delivery status die door het wereldvermaarde London Bullion Market Assocation (LBMA) wordt verleend aan bedrijven die aan de hoogste eisen moeten voldoen. De LBMA vertegenwoordigt producenten in de goud- en zilvermarkt en ziet onder andere toe op de kwaliteit en echtheid van de producten die hun leden verhandelen. Gerelateerde onderwerpen: Goud of zilver kopen? En: Waarom is goud pas echt geld.
Ik op Google plus