Slim Beleggen - niet moeilijk

Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben en eigenlijk helemaal niet slim te zijn, misschien dat boerenslimheid helpt, maar meer ook niet.

Met ruim 25 jaar ervaring in beleggen van mijn eigen geld ben ik tot de volgende conclusies gekomen:

Gespreid beleggen

geld beleggen- Dan heb ik het niet alleen over in verschillende sectoren beleggen, maar ook in bedrijven en multinationals die in meerdere landen actief zijn.

Gaat het hier in Europa slecht? De Verenigde Staten kunnen alweer uit een diep dal komen en AziŽ schijnt de toekomst te hebben.  In Rusland komen de oliedollars uit hun oren en in BraziliŽ dansen ze de samba.

Nieuw: Beleggen in China winstgevend?

Olie

Grondstoffen hebben we allemaal nodig voor onze industrie: beleggen in oliebedrijven zoals Shell is altijd goed. Als het hier slecht gaat zal de olieprijs toch kunnen blijven stijgen door de welvaart in andere delen van de wereld. Oorlogsdreiging in het Midden-Oosten?  De olieprijs zal de bekende route volgen naar omhoog.

Vroeger, toen het Westen nog de dienst uitmaakte was een daling van de olieprijs zeker een indicatie dat het slechter ging met de economie. Stijging van de olieprijs betekende juist dat het hier goed ging.

Meer vraag vanuit de industrie gaf aan dat de machines weer op volle toeren draaiden en de orderportefeuilles vol zaten.

Nu wij niet meer in de economie de dienst uitmaken kan het beleggen in olie juist een prima buffer zijn voor de koersdalingen van uw andere aandelen.

Update: de opkomst van schaliegas zal de energiemarkt wereldwijd volledig op z'n kop zal zetten, zo is de verwachting. In 2035 is de VS die koploper is in deze ontwikkeling geheel zelfvoorzienend en heeft de oile uit het Midden-Oosten helemaal niet meer nodig. Maar waar blijft Europa? Zie mijn blogpost: peak oil komt er niet - Amerika en de dollar de winnaar.

Edelmetaal

in edelmetaal beleggenGoud en zilver bieden zekerheid in tijden van inflatie. Hoewel het geen rendement geeft zoals een aandeel of rente zoals bij een spaarrekening geeft het wel houvast in tijden dat de euro water maakt en de dollar valt. Edelmetaal is waardevast en blijft schitteren in voorspoed en tegenspoed.

Zie ook Goud Middelkoop - Auteur van Als de dollar valt is overtuigd dat de dollar op haar laatste benen loopt.

Natuurlijk zijn er steeds meer analisten die ervanuitgaan dat de goudprijs flink zal stijgen en de zilverprijs zelfs een koersexplosie kan gaan geven. Een investeringsspecialist voorspelde zelfs dat eind 2015 zilver 500% in waarde zal zijn gestegen.

De kans is aanwezig dat er nog steeds grote winsten kunnen worden geboekt als u belegt in goud en zilver. EchterÖ

Beleggingsexpert

De toekomst kan niemand voorspellen. Daarom is het goed nooit te vertrouwen op 1 enkele beleggingsexpert of 1 enkel aandeel. Beleggen is gelijk aan risico nemen. Want dat is nu juist de reden waarom u winst kan boeken.  

Als aan iedereen zekerheid kan worden gegeven dat ze elk jaar een koerswinst van 100% maken op hun investering dan zou de belegger wel gek zijn en zeker niet slim als hij die kans links laat liggen.

Laag kopen

Anticyclisch handelen: laag kopen, hoog verkopen. Makkelijk gezegd natuurlijk, want wanneer is het hoogtepunt van de markt, welke markt dan ook, bereikt, en wanneer zal die weer gaan dalen?

Beleggingspecialisten en vermogensbeheerders kunnen u bijstaan om de alarmerende  signalen uit de markt te halen en zo voor u de risicoís te vermijden, maar helemaal lukt dat ze nooit natuurlijk.

Goed presenterende beleggingsfondsen

Om er een paar te noemen:
Fidelity Funds heeft een rendement van 44,1% over de afgelopen 3 jaar gescoord. Vontobel Global heeft met 44,3% nog ietsjes beter gescoord en Goldman Sachs maakt het wel erg leuk met 48,5% in 3 jaar. Rendementen zijn hier cumulatief weergegeven.  (Bron: De Telegraaf)

Over Kempen Global High Dividend Fund heb ik een apart artikel geschreven op mijn blog. Mooi fonds dat zich richt op een hoog dividend, zodat u niet alleen hoeft blind te staren op de koersen om te weten hoeveel rijker of armer u bent geworden. Zie: Welke beleggingsfonds kiezen

Deze fondsen werken allemaal wereldwijd zodat de beleggingen altijd goed zijn gespreid. Geen beleggingsfondsfonds, maar als u van dividend houdt is natuurlijk Shell ook altijd goed geweest.  

Gorilla

De beursgorilla Jacko wist elk jaar weer een hoger rendement te behalen dan wanneer u de AEX had gevolgd. Onze harige voorvader geeft jaarlijks wijze adviezen door uit 75 bananen te kiezen. Op elke banaan staat een beursfonds. 

Jaar in, jaar uit weet deze vriend van Bokito de AEX te verslaan. Alleen in 2011 was het voor het eerst in haar 12 jarig bestaan minder gescoord.

Wat dit experiment duidelijk maakt is dat voorspellen voor een deel met geluk te maken heeft. En de juiste bananen. Voor een ander deel is er ook een stukje kennis nodig, hetzij dat u dat zelf vergaart, hetzij door te rade gaan bij vermogensspecialisten.

Tip: behalve die aap inhuren zou u ook gespreid kunnen kopen om te voorkomen dat u nou net op het hoogtepunt binnen komt stappen.

Gouden bergen

Bestaan niet. Toen ik een tijd geleden werd gebeld door iemand die mij een belegging wilde verkopen, was zijn eerste vraag: wilt u rijk worden? Mijn antwoord: nee.  

De verkoper was meteen uit het veld geslagen, want daar had hij niet op gerekend. Als iemand je 100% rendement belooft binnen 1 jaar in een glanzende brochure, geloof het niet.

Kijk door de gratis dingen heen die u krijgt als u nu beslist. Een gratis ipad of reis bestaat niet. Daar gaat u echt zelf voor betalen. Ze kunnen u beter korting geven op wat dan ook, want dan kunt u zelf bepalen waar u het geld aan uitgeeft.

Liquide middelen

Cash geld is belangrijk om aan te houden. Stel dat ineens de wasmachine het begeeft. Als u dan alles al hebt geÔnvesteerd en alleen door het verkopen weer van uw aandelen of goud of wat dan ook uw rekening kan betalen is dit geen handige manier om te beleggen. Meer nog: dat is zeker niet slim beleggen.

Paniek

Uiteraard moet u niet meteen in paniek geraken als belegger wanneer de aandelenkoersen dalen of de goudprijs ineens een duikeling maakt.

Een lezer van mijn website meldde eerst dat hij goud had gekocht want de euro zou uit elkaar klappen, de volgende dag kreeg hij het alweer benauwd door een dalende goudprijs en de dag daarop meldde deze belegger alles alweer verkocht te hebben. Slim? Die aap is slimmer. Waar veilig goud en zilver kopen. / Inflatieverwachting 10% / Aandelen met hoogste rendement kiezen

Meer ideeŽn om in te beleggen: Beleggen in Crowdfunding / Beleggen in Websites / Beleggen in Obligaties / Beleggen in Start-ups / Beleggen op Gevoel /Nieuw: Beleggen in China Op mijn Blog: Welke Beleggingsfonds kiezen / Blijft Shell goed aandeel bij dalende olieprijzen?