Zilveren Tulpen Vijfje

Er zijn meerdere Tulpen Vijfjes uitgegeven, zelfs eentje die u kunt kopen bij het knm.nl voor slechts 5 euro (250.000 stuks van geslagen), maar mijn belangstelling gaat uit naar de zilveren Tulpen Vijfje.

Tulpen Vijfje Zilver Proof

Op een andere site (zilverenvijfje.nl, eigendom van Amsterdam Muntkantoor ) wordt het al dan niet express verkeerd beschreven als zijnde "massief zilver proof kwaliteit". De indruk die hier wordt gewekt is dat de munt puur zilver zou bevatten. Dat klopt niet. Deze door het Nederlandse Munthuis in Utrecht geslagen munt heeft een zilvergehalte van 90%. Als u munten wilt kopen alleen als een belegging in edelmetaal dan kunt u beter gaan voor de Maple Leaf die met een zilvergehalte van 99,99 % de zuiverste zilveren munt is die je maar kunt krijgen.

Het zilvergehalte van 90% is echter beduidend meer dan dat van het zilveren Nederlandse Tientje dat in de Gulden tijdperk nog meerdere malen is uitgegeven.

Verzamelaarwaarde

Wat echter deze door Deniz Seyda Tunca prachtig ontworpen vijfje zeker ook heeft is verzamelaarwaarde die in de toekomst de zilverwaarde ongetwijfeld zal gaan overstijgen. Denk alleen maar aan het aantal Nederlanders met een Turkse achtergrond. Mooi geschenk lijkt me bij een bruiloft of geboorte.

Wat betekent Proof

Het Engelse woord Proof dat u bij de beschrijving leest betekent dat de matrijs waarmee het Tulpen Vjifje wordt geslagen vaker wordt vervangen om zo de kwaliteit ervan te garanderen. Ook worden ze per stuk verpakt, dat in tegenstelling tot gewone munten die in zakken bij elkaar worden gegooid en meteen in het dagelijkse betalingsverkeer worden gebracht. De aanduiding Proof is dus voor u de zekerheid dat de munt onbeschadigd bij u arriveert en niet eerder in circulatie is geweest. 

Details

Op het Tulpen Vijfje staat een licht buigende tulp met ernaast aan de ene kant van de munt het silhouet van Koningin Beatrix. Om haar heen gedrapeerd een ovale vorm als een munt die schuin opwaarts wordt gehouden en daaromheen KONINGIN BEATRIX aan de ene kant en DER NEDERLANDEN aan de andere kant. Aan de andere kant van de munt is het portret van onze vorstin ingeruild voor de Turkse vlag dit ingeruild voor de Turkse vlag. Eromheen  is te lezen 2012 NEDERLAND en TURKIJE 400 JAAR. Onder de tulp staat 5

Die was te koop bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, was, want nu is hij al weer uitverkocht. Zie ook video

De eerste munt is door het ministerie van Financiën  op 26 maart 2012 officieel geslagen op de Keukenhof ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van onze diplomatieke betrekkingen met Turkije.

Gekleurde Tulpen

Naast de gewone edities die voor dezelfde waarde worden verkocht als de nominale waarde die erop staat en de zilveren Tulpen Vijfjes is er ook een box uitgegeven met 4 gekleurde Tulpen Vijfjes. De oplage van 700 stuks is nu echter overal uitverkocht. Dat geldt dus nu ook voor het Tulpen Zilver Proof Vijfje en voor de Gouden Tientje Goud. Zie ook klantenbeoordeling Knm.nl
 

Nederlands muntgeld kopen?   |   Zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes zijn de goedkoopste manier om zilver te kopen bij The Silver Mountain.

 

Zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes verkopen?  |  Voor de beste prijs verkoopt u uw zilveren munten bij Inkoop Edelmetaal.

Ook gekocht bij knm.nl: Zilveren Dukaat Utrecht 2012

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%

Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus