Troy Ounce, Bullion en Proof?  Uitleg Termen

Bij veel zilveren en gouden munten of baar ziet u het woord troy gevolgd door de aanduiding ounce staan. De afkorting daarvoor is oz. Het geeft aan dat het gewicht 31,1034768 gram is. Het gewicht komt overeen met 480 korreltjes van elk 64,79891 milligram.  

Ook het woord bullion zult u vaak tegenkomen. Dat betekent dat het gaat om munten en baar goud of zilver van de hoogste zuiverheidgehalte. Het is dus ideaal om die te kiezen als u in puur edelmetaal wilt beleggen.

Overigens, de toevoeging troy is belangrijk om aan te geven dat men het hier niet heeft over het Engelse woord ounce. Dat heeft een andere gewicht, namelijk 28,35 gram. Zeker met goud scheelt dat dus een slok op een borrel als dat erbij staat.

Oorsprong: het woord troy komt van de Franse plaats Troyes wat vroeger een belangrijke handelsplaats was.  


Foto gouden 1 troy ounce (oz) Maple Leaf.
 

Karaat

Bij sieraden wordt zeker goud vaak vermengd met andere metalen zoals koper, tin of palladium en niet alleen omdat dit edelmetaal zo duur is. Goud en ook zilver is zeer zacht en moet daarom harder worden gemaakt om deuken en beschadigingen te voorkomen. Bij juwelen wordt dan de term karaat gebruikt waarbij het hoogst haalbare 24 karaat is.  

Bij beleggingsgoud en -zilver is het niet de bedoeling dat het dagelijks wordt gebruikt en daarom zult u hier alleen de hoogste zuiverheidgehalte aantreffen, maar daarbij gebruikt men alleen gewichtsaanduidingen zoals gram en kilo, (geen karaat dus) en het woord bullion geeft al aan dat het geen mengsel (legering) is met andere metalen.

Bij de Maple Leaf is dat zelfs 99,99 % puurheid. Bij de American Eagle is dat ietsjes minder en komt men uit op 99,9% zuiverheid. Er wordt dus wel een minimale hoeveelheid andere metaal ingestopt, maar dat is dus te verwaarlozen.

Niet alle munten zijn belegging

Bij speciale munten die ter gelegenheid van bijvoorbeeld het 60 jarige jubileum van Koningin Elisabeth II geslagen zijn of zoals de Nederlandse Tulpen Vijfje  zal er ook kunnen worden afgeweken van deze zuiverheid, omdat die munten naast de waarde in edelmetaal ook een verzamelwaarde kennen en dus niet alleen als belegging in edelmetaal worden gezien.

Het Canadese muntenhuis Royal Canadian Mint slaat naast pure beleggingsmunten ook munten die in beperkte oplage worden gemaakt, zoals de Moose (edelhert) in een serie van dieren die vrij rondlopen in de Canadese natuur.

Deze Moose heeft overigens ook een zuiverheidgehalte van 99,99% puur zilver, maar is niet alleen een beleggingsmunt. Doordat er slechts 1 miljoen stuks van zijn geslagen en proof is  hebben deze 1 troy ounce munten ook een verzamelwaarde waardoor ze een stukje duurder uitvallen dan hun traditionele evenknie, de Maple Leaf. Die laatste Canadese munt wordt ieder jaar met hetzelfde ontwerp op de markt gebracht,  wordt net zoveel geslagen als er behoefte aan is en alleen het jaartal verandert.

Proof

Met proof in de beschrijving van de munt bedoelt men dat er extra aandacht is besteed tijdens het productieproces om zo te garanderen dat ze in perfecte staat het muntenhuis verlaten. Deze groep munten worden dan ook per stuk in een capsule geplaatst en soms in een mooi doosje.

Bij gewone beleggingsmunten is die gaafheid veel minder van belang. Daar wordt de matrijs, de mal die gebruikt wordt om de munten te slaan vaker gebruikt. Ook zie je soms witachtige vlekjes ontstaan bij de beleggingsmunten. Daar is op zich niks mis mee – u koopt deze munten tenslotte als een belegging en niet om er iedere avond naar te staren – maar schijnt met het productieproces te maken te hebben. Bij verzamelmunten wordt er een andere procedure gevolgd en zijn de munten perfect. Relevante onderwerp: waarom goud kopen / Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus