Vlekken op ‘bullion silver’ munten

Opmerkelijk: eigenlijk alle  zilveren beleggingsmunten zoals de Maple Leaf of de Philharmoniker  kunnen dit probleem hebben:  melkachtige vlekken op het edelmetaal. Die groep munten wordt in het Engels ook wel silver bullion genoemd.

Daarmee wordt aangegeven dat ze in de eerste plaats alleen bedoeld zijn als belegging in zilver en hebben niet echt een verzamelaarwaarde. Je koopt ze dus niet in de eerste instantie omdat ze er zo mooi uitzien.

Vlekken op zilveren Philharmoniker

Oorzaak vlekken

Eerst dacht ik dat de vlekken erop waren gekomen omdat ik de munt in mijn blote handen had gehouden (doe ik ook nooit meer), maar toevallig kwam ik een verklaring tegen van de Canadian Royal Mint, producent van de Maple Leaf.

Het blijkt dat dit ontstaat tijdens het verhittings- en daarna koelingsproces van de munten die bedoeld is om ze sterker, minder broos te maken. Daarbij blijft een minuscule hoeveelheid van Borax (natriumtetraboraat = natriumzout van boorzuur) op de oppervlakte achter.

Het is eigenlijk een productiefout die geen enkele munthuis tot nog toe heeft weten op te lossen. Het betreffende Canadese munthuis heeft ook aangegeven dat deze vlekken geen reden zijn om uw geld terug te vragen.

Proof

Bij speciaal geslagen munten zoals herdenkingsmunten kent men dit probleem overigens niet, omdat deze een duurdere procedure volgen en met de hand worden gecontroleerd. In het Engels gebruikt men dan de term proof. Bij zilverlingen die toch alleen maar voor belegging in zilver worden geproduceerd (bullion) is dat dus niet nodig en zal de kosten alleen maar opjagen.

Oplossing

Deze oplossing is voor eigen risico, maar bij mij heeft het gewerkt. Men neme een gum(metje), liefst een schone, en gumt als het ware gewoon de oneffenheden weg. Daarna even de ‘uitgegomde’ munt met wat zeep schoonspoelen en op een keukenpapier ter droge leggen. Klaar is kees.

Bij zwaardere aantasting door bijvoorbeeld aanraking met zweet of jarenlang blootgesteld aan lucht kunt u ook Silvo zilverpoets gebruiken of met zilverfolie (zie uitleg externe website) proberen. Die methodes zijn ook geschikt voor zilveren sieraden en bestek dat door jarenlang gebruik is aangetast. Zie ook forum van Munthunter voor meer tips.