Seniorentelefoons - Welke kiezen

Waaraan moeten seniorentelefoons voldoen, welke telefoons zijn de besten volgens de Consumentenbond en waar kunt u ze kopen.

Seniorentelefoons hebben de volgende voordelen boven gewone mobieltjes:

- De knoppen op het toetsenbord zijn groter;
- Eenvoudig menu waardoor je snel kunt vinden wat je wilt hebben;
- Luide beltonen. Behalve de beltoon heeft men vaak ook de beschikking over een ledlampje dat gaat branden bij een inkomend gesprek;
- Grotere teksten dan bij een normaal mobieltje;
- Speciaal laadstation waardoor  de seniorentoestel makkelijk op te laden is (geen gedoe met kleine stekkertjes);
- Noodknop: met 1 druk op de noodknop kunnen familie, vrienden of thuiszorg direct worden opgeroepen. Daarbij kan de gebruiker van tevoren een paar nummers invoeren die automatisch worden gebeld zodra de knop is ingedrukt.

Ook kan er een radio en een zaklampje opzitten. Dat laatste is handig als u iets zoekt in uw handtas.

Advies 112: Geadviseerd wordt door de politie om niet het 112 nummer in te voeren. Als u bijvoorbeeld ten val kont is het handiger om meteen familie of thuiszorg te alarmeren. Die zullen er meestal dichterbij zijn en u daardoor sneller eerste hulp kunnen geven.

Handig: Als de telefoon Bluetooth heeft kan er ook gebruik worden gemaakt van een draadloze headstet. Dat hebben niet alle mobieltjes voor senioren.

Tip hoorapparaat: Bij sommige mobiele telefoons is er een speciale ondersteuning van uw gehoorapparaat aanwezig, maar is niet nodig. Indien u een digitaal gehoorapparaat heeft levert dat prima kwaliteit op, ook zonder ondersteuning. Ook leveren de telefoons geen storingen op met het gehoorapparaat.

Beste senioren mobieltjes

In de test van de Consumentenbond van seniorentelefoons komt Doro PhoneEasy 612 het beste uit de test. Prijs: 135 euro. De PhoneEasy 515 is met 115 euro ietjes goedkoper. Bea-fon S200 is al een stuk voordeliger (85 euro) en komt als beste koop uit de bus in de betreffende test.

De iPone 5 (afbeelding recht, foto Bol.com) en Samsung Galaxy S 3 behoren tot de meest verkocht smartphones en hebben een groot scherm. Daardoor lijken ze ook goed geschikt voor senioren. Nadeel: beide hebben een zeer lichte aanraakbediening waardoor vooral voor diegenen met bevende vingers dit een probleem vormt. Voordat je het weet heb je een andere knop aangeraakt.  

Waar kopen

In de winkels is de keuze  beperkt. U kunt beter uw slag slaan bij webshops met het Thuiswinkel Waarborg. Er zijn er meer maar Bol.com is wel de meest bekende. Zie Alle seniorentelefoons bij Bol.com