Willem Middelkoop - Heeft Goudexpert Gelijk?

Veel mensen die de naam Willem Middelkoop kennen zullen dat in de eerste instantie associŽren met goud en zorgwekkende verhalen over weldra(?) instortentente  financiŽle markten. Mediaoptreden in o.a. De Wereld Draait Door (zie interview uit 2009) en vanaf het begin bij RTLZ hebben hem in de ogen van velen een goudexpert gemaakt.

Inmiddels zijn we in 2015 beland, is de lach van Mark Rutte alleen maar breder geworden en begint Middelkoop onderhand te zweten als een otter. De goudprijs heeft in juli 2015 het laagste punt sinds 5 jaar bereikt. Toch blijft de onheilsprofeet geloven in een geweldige comeback voor zijn liefdeskind, want de gouden standaard komt eraan! 

Heeft hij nog steeds gelijk en hoe kwam hij eigenlijk ertoe om in goud en zilver te investeren? Hier het verhaal.

Begin

Willem Middelkoop is auteur van het boek "Als de dollar valt".Willem Middelkoop begon als fotojournalist nadat hij als ingenieur aan de HTS was afgestudeerd. Hoewel niet onverdienstelijk in zijn beroep (zijn fotoís verschenen in alle landelijke dagbladen) investeerde hij zijn zuurverdiende geld in verschillende ondernemingen.

Hij begon zich steeds meer te interesseren voor de werking van de geldmarkten. Daarbij kwam hij steeds meer tot de overtuiging dat het systeem van alsmaar gelddrukken zonder dat daar een dekking ertegen over stond wel moest leiden tot een grote ramp. Daarom begon hij vooral zilver- en goudaandelen te kopen

Toen de meeste van zijn aandelen in 2003 in waarde daalden ging hij bestuderen waarom dat kwam.  3 aandelen waren namelijk wel gestegen. Hij ontdekte dat deze stijgers met elkaar gemeen hadden dat ze onlangs nieuwe goud- en zilverontdekkingen hadden gedaan. Nu wist hij dat hij goed zat en concentreerde zich op mijnbedrijven  in een tijd dat maar weinig mensen en zeker in de financiŽle sector het belang zagen van edelmetaal.

Banken verkochten nog tot in de jaren 80 gouden munten aan hun klanten, maar kapten daar mee en gingen daarvoor in de plaats steeds meer aandelen en obligaties aan particulieren verkopen. Daar kon men veel meer geld mee verdienen dan met die blinkende munten.

Goudprijs kunstmatig laag

Wat ook het beeld versterkte bij het grote publiek dat goud en zilver verleden tijd was: Centrale banken verkochten massaal hun goud wat kunstmatig de goudprijs laag hield en dus oninteressant voor beleggers maakten. Bovendien drukten de banken al een tijdje talloze miljarden aan bankbiljetten zonder dat daar enige dekking tegenover stond.

Dit zogenaamde fiatgeld geheten had dus ook geen goud of zilver meer nodig nadat de landen een voor een de goudstandaard hadden verlaten. Voor het laatst was dat de Verenigde Staten in 1971 nadat ze erop betrapt waren dat er voortdurend dollars van de geldpersen rolden zonder voldoende goud in hun kluizen aan te houden.

Toen landen massaal hun dollars wilden inwisselen voor het geel edelmetaal besloot de VS per direct de goudstandaard af te schaffen. 

Geld was al een tijd slechts puur en alleen gebaseerd op vertrouwen en dat ging toch allemaal goed? Waarom de hoeveelheid geld afhankelijk maken aan de goudvoorraad? Zo kon het ook en er leek verder geen vuiltje aan de lucht.

Als de dollar valt

Willem Middelkoop vertrouwde het echter niet. Goud en ook zilver waren duizenden jaren lang de basis van ons geld geweest. De essentie van geld is namelijk dat het schaars moet zijn. Goud voldoet aan dat kenmerk.

Hij had zich inmiddels verdiept in de financiŽle wereld en kwam tot onthutsende ontdekkingen die hij publiceerde in zijn eerste boek Als de Dollar Valt(2007) Die titel zegt eigenlijk alles. Zie recensie "Als de Dollar valt".

Kern van de boodschap: Het monetaire systeem wankelt en kraakt aan alle kanten en gaat geheid richting het ravijn. Eind 2011 was het zelfs bijna zover dat zijn meest donkere profetie uit zou komen en de euro als valuta ten val zou komen. De dollar zou dan in haar val worden meegesleurd met een wereldcrises tot gevolg.

Op het allerlaatste moment wisten de EU leiders dit echter te voorkomen. De Europese Centrale Bank kocht massaal obligaties op van de zwakke EU landen die niemand wilde hebben. De euro gered, leek het. Gelukkig maar.

Een zeer ernstige en diepe recessie zou ons deel zijn geweest die wij niet eerder in ons leven hadden meegemaakt. Meer nog: zelfs economen kennen alleen nog maar voorbeelden dat het helemaal uit de hand liep uit de geschiedenisboekjes. En niet alleen de val van Wall Street in 1929 of de totale ineenstorting van de Duitse Mark door hyperinflatie in 1923.

Papieren geld faalt

Papier hierMeerdere keren in de geschiedenis is er alleen papieren geld gedrukt zonder dat daar iets tegenover stond en evenzoveel keren is dit geldsysteem totaal ineengestort en was men weer teruggekeerd naar het goudsysteem.

De val van de euro en de dollar is volgens Willem Middelkoop dan ook niet een kwestie van of het gebeurt maar wanneer. De vraag waar je geld in dat geval dan veilig is kwam hij al gauw to het besef dat alleen edelmetaal de financiŽle ellende kon overleven.

Zie op deze site: Waarom Goud geld is - en niet de euro

Wat er dan gebeurd als de euro valt? Tijdens een lezing in juni 2012 beweert hij met grote stelligheid te weten dat de regering reeds een plan klaar heeft liggen om de Duitse Mark hier in te voeren!

Aantekening: hoewel de overheidsschulden van de VS tot recordhoogte zijn gestegen en de eurocrises nog steeds niet onder controle is zijn de voorspellingen in zijn boek nog niet bewezen.

AmsterdamGold.com

Het totale gebrek aan mogelijkheden voor particulieren om gemakkelijk edelmetaal te kopen stoorde hem en daarom besloot hij in 2008 AmsterdamGold.nl op te richten. (Recensie AmserdamGold.nl)Binnen de kortste keren was dit bedrijf marktleider in de verkoop van goudbaren om de doodeenvoudige reden dat er tot dan toe nauwelijks mogelijkheden waren voor beleggers om aan fysiek goud te komen.

In 2011 verkocht hij het bedrijf weer en concentreert zich volledig op het Gold & Commodity Discovery Fund (GD Fund). Hoewel het niet aan de beurs genoteerde fonds zich richt op het investeren in grondstoffen in het algemeen, concentreert men zich vooral (75% volgens eigen opgave) in exploratie en winning van edelmetaal omdat daar de meeste groei wordt verwacht.  

Vanaf 45.000 euro mag u met Middelkoop meedoen. Die minimum inleg is zo hoog omdat het fonds kleine beleggers erbuiten wil houden en zich meer wil concentreren op grotere investeerders. Nadeel: het fonds is niet beursgenoteerd zodat uw inleg moeilijk is te verzilveren als u er weer uit wil.

Verlies

Hoewel veel van de voorspelling van Middelkoop zijn uitgekomen heeft in 2011 GD Fund 27% van haar waarde verloren en presteerde duidelijk slechter dan de AEX. Volgens eigen zeggen heeft zijn fonds wel sinds de oprichting ervan gemiddeld 11% rendement gehaald.

De daling van de zilverprijs wijdt hij aan duidelijke manipulatie van de zilverprijs. Niet alleen omdat zijn eigen klanten geen enkel verkooporder hebben gegeven, maar ook het verhaal van een klokkenluider van JP Morgan vindt hij geloofwaardig.

Dat de zilver- maar ook de goudprijs wordt gemanipuleerd naar beneden toe is een verhaal dat hij al sinds 2002 verteld aan iedereen die het maar horen wil.

Manipulatie?

In 2008 is een onderzoek gestart door Commodity Futures Trading Company (CFTC) om te achterhalen of grote zakenbanken als JP Morgan en Goldman Sachs de markt van edelmetaal express aan het beÔnvloeden was.

Na 4 jaar heeft dit onderzoek niets opgeleverd dat deze beweringen van manipulatie onderschrijft. Eerder werd wel in 2010 door 1 van de commissarissen bij CFTC nog aangegeven dat hij geloofde dat deze markten werden bewerkt. Toen leek het dat Middelkoop alsnog gelijk zou krijgen.  

Maar nu geeft de onderzoekscommissie aan dat er toch onvoldoende bewijsmateriaal hiervoor is gevonden.

Voorspelling

Het heeft echter zijn rotsvaste overtuiging dat de goud en zilver alleen maar meer waard zullen worden gesterkt. Doordat er meer vraag dan aanbod is in zowel zilver als goud is Middelkoop overtuigd dat de prijzen alleen maar kunnen stijgen. Hij geeft aan dat zilver zelfs nog meer kans maakt om te stijgen dan goud. Zie ook: goud Willem Middelkoop

Ook door de alsmaar oplopende tekorten van de Amerikaanse overheid verwacht hij dat van die kant nogal wat te verwachten is. ď De grote bewegingen komen nog,Ē is zijn stellige overtuiging vervat in een interview uit 2011 met De Kritische Belegger.

Hij beweert zelfs in datzelfde gesprek dat er her en der gespeculeerd wordt op een ďgoudgedekte dollarĒ.  Waarin moet u investeren? ďAlles wat overheden niet kunnen bijdrukken,Ēaldus de ex-fotograaf.

Kritiek

Arjo Klamer, hoogleraar economie, verwijt hem een onheilsprofeet te zijn. De hoogleraar is wel mee eens dat de invloed van de Verenigde Staten minder zal worden, terwijl de opkomende economieŽn als China en India meer de markten zullen beheersen. Wel gaat Klamer ervanuit dat het allemaal geleidelijk zal gaan. Van het ineenstorten van de Amerikaanse dollar gelooft hij niets van. Jort Kelder verwijt Middelkoop goud en zilver aan te raden, terwijl hij er zelf in handelt.  

Zijn nieuwst boek heet "Goud en het Geheim van Geld" dat eind 2012 verscheen.

Naast het schrijven over edelmetaal en de financiŽle markten is hij tevens te boeken als spreker.

Video Willem Middelkoop

Dit interview is door Bol.com gedaan waarin hij ingaat op de financiŽle crises die hij als permanent ziet n.a.v. zijn nieuwste boek dat eind 2012 uitkwam. Ook geeft hij in het kort zijn visie op banken en zijn wantrouwen tegenover deze instellingen. P.S. De dollar bestaat nog steeds.

Op deze site Waarom Goud Kopen

Willem Middelkoop op Twitter, zijn eigen website. / Volg mij op Facebook