Zilveren Gulden

De Nederlandse zilveren guldens die van 1954 tot 1967 onder de bezielende leiding van Koningin Juliana werden geslagen wogen 6,5 gram en hebben een zilvergehalte van 72%. Dat betekent dat er voor 4,68 gram puur zilver in zit.

Op Marktplaats kunt u ze nog per stuk kopen dan wel verkopen, maar de meeste handelaren bieden het in een kilozak aan tegen de huidige zilverprijs.

Juist omdat ze in de gulden tijdperk nog werden gebruikt om de slager en de bakker ermee te betalen zijn ze veelal flink beschadigd.

Waarde

De waarde van deze zilverling met de afbeelding van Koningin Juliana erop wordt tegenwoordig alleen uitgedrukt in de zilverprijs. De verzamelwaarde is doorgaans nihil.

Detail Zilveren guldenEchter de zilveren munten die daarvoor werden geslagen vanaf de 17de eeuw kunnen weer wel een verzamelwaarde hebben. Het is echter heel moeilijk een prijs aan te koppelen gezien dit per jaar van uitgifte kan verschillen. Om een idee te krijgen hoeveel de waarde is kunt u het beste bijvoorbeeld Marktplaats in de gaten houden en de verschillende muntensites die ze online verkopen.

Generaliteitsgulden

Ook is er voor de guldens die tussen 1694 en 1954 zijn geslagen meer zilver in verbruikt. Van 1694 tot aan 1816 noemde men dit de generaliteitsgulden en daar was ca. 9,6 gram zilver in verwerkt.

Tussen 1816-1839 is dat 9,61 gram, tussen 1839 en 1919 is 9,45 gram in gebruikt en tussen 1919 en 1954 is dat 7,2 gram. Vanaf 1967 is men gestopt om zilver te verwerken in guldens en overgestapt op nikkel als grondstof. Vanaf die tijd zijn deze guldens dan ook letterlijk geen stuiver meer waard en kunnen ook niet meer bij De Nederlandsche Bank worden ingewisseld tegen euro’s. Overigens, ook de suiver is zelf niks meer waard.

Waarom gestopt

Het nadeel van edelmetalen gebruiken in gewone gebruiksmunten is dat als de waarde van de zilverprijs hoger is dan de nominale waarde die op de munt staat mensen ze niet meer uitgeven en oppotten. Of meteen naar de goud- of zilversmid gaan en een hoger bedrag incasseren.  Dat is ook de reden waarom de Nederlandse regering gestopt is met gouden tientjes en zilveren gulden als wettig betaalmiddel uit te geven.

Voorkant zilveren gulden

Tot in de jaren 30 had Nederland nog een Gouden standaard en daarvoor zelfs een zilveren standaard: geld werd gedekt door goud en zilver die door de centrale bank DNB in de kluizen werd bewaard. Sinds 1937 is men daar echter mee gestopt en is overgegaan op fiatgeld.

Dat is papieren geld die alleen hun waarde behouden door het vertrouwen dat de consument in de munt heeft. Het kenmerk en voor al ook het grootste bezwaar tegen fiatgeld is dat het zelf geen enkele intrinsieke waarde heeft, in tegenstelling tot goud en zilver die duizenden jaren lang gewoon als betaalmiddel is gebruikt.

Zilveren gulden met het portret van Koningin Juliana - munt uit 1957
Meer foto's

Daarom wisselen veel burgers een deel van hun cash geld ook in voor edelmetaal wanneer dat vertrouwen in papieren geld weg is. En misschien dat als de euro uit elkaar spat de Nederlandse regering toch weer guldens gaat uitgeven, en wie weet die ook van zilver zijn gemaakt. Video zilveren gulden


Nederlands muntgeld kopen
?   |   Zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes zijn de goedkoopste manier om zilver te kopen bij The Silver Mountain.

 

Zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes verkopen?  |  Voor de beste prijs verkoopt u uw zilveren munten bij Inkoop Edelmetaal.

Zie ook zilveren tientje en gouden tientje. / Gulden

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%

Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus