Zilveren Munten - American Eagle

Sinds 1986 wordt deze zilveren American Eagle geslagen door de United States Mint en bevat gegarandeerd 99,99 % zilver. Het overige bestaat uit koper. Diameter is 40,6 mm en heeft een dikte van 2,98 mm. Nominale waarde: 1 dollar. Het edelmetaal moet gewonnen zijn in Amerikaanse zilvermijnen. Dat is zo bij de Amerikaanse wet geregeld.

 De Amerikanen noemen deze Silver Eagles ook wel bullion coins.

Daarmee bedoelt men  zilveren munten die eerder als een belegging in zilver worden verkocht dan in het dagelijkse betalingsverkeer worden gebruikt, zeker niet voor de nominale waarde van 1 dollar die op de munt staat. Officieel zijn ze een wettig betaalmiddel, maar niemand zal zijn American Eagles in het dagelijkse verkeer gebruiken. In ieder geval niet voor de prijs van 1 dollar.

Zilveren munt American Eagle

Samen met de Maple Leaf behoort de Silver Eagle onder beleggers tot de meest bekende 1 troy ounce zilveren munten, omdat ze onder directe verantwoordelijkheid vallen van de Amerikaanse regering die garandeert zowel het gewicht als dat u puur zilver in uw handen heeft. De investeerders hebben al aardig hun slag kunnen slaan, want er hebben reeds meer dan 260 miljoen(!) van deze Silver Eagles sinds 1986 de US Mint verlaten.

Waarde

De waarde wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de zilverprijs. Daarnaast zijn ze ook zeer populair als verzamelobject en niet alleen in de Verenigde Staten. Ook dat zal invloed hebben op de prijsstelling alsmede de premium die die het Amerikaanse munthuis rekent, oftewel de winstopslag. Daarnaast maakt de US Mint ook gouden Eagles.

Design

Op de voorkant staat de Walking Liberty, een vrouwspersoon die met stevige tred en al zaaiend in een lang gewaad over het land loopt. De opkomende zon straalt haar toe. Rondom haar staat in kapitale letters: LIBERTY en achter haar in kleine letters IN GOD WE TRUST. Onder de Walking Liberty die ontworpen is door Aldolph Weinman staat het jaartal waarin de munt geslagen is.

Liberty Silver Eagle

Aan de andere kant van de Silver Eagle die ontworpen is door John Mercanti  staat een strijdbare adelaar die in de rechterpoot pijlen vasthoudt en in de linkerpoot olijftakken. Dit portret wordt tevens gebruikt als de Great Seal of the United States zoals die op officiële documenten van de Amerikaanse regering worden gebruikt.

In de bek van adelaar ziet u een banier met de woorden E PLURIBUS UNUM dat Latijns is voor Uit Velen 1 (zoiets als: samen staan we sterk) en was tot 1956 het officiële parool van de VS, totdat het bij wet werd ingeruild voor de woorden  In God We Trust

Boven de adelaar schitteren 13 vijfpuntige sterren. Verder staat rondom deze Great Seal de woorden  UNITED STATES OF AMERICA, 1 OZ. FINE SILVER~ONE DOLLAR.
1oz.
is een afkorting van 1 ounce of uitgebreider 1 troy ounce. En  Fine silver betekent puur zilver (99,99%). Het muntmerk staat rechtsonder de adelaar en is zo klein dat het amper te lezen is zonder loep. Zie ook korte video van de Silver Eagle.

De United States Mint verkoopt ook zilveren en gouden uncirculated American Eagles. Dat zijn munten die u rechtstreeks - ook als buitenlander - aldaar kunt aanschaffen. Maar u kunt ook in Nederland terecht voor de meest verkochte munten van dit muntenhuis. Zie homepage voor een totaaloverzicht van alle bekende zilveren munten
 

American Silver Eagle kopen?   |   Koop uw zilver tegen de beste prijs bij Nederlands grootste bullion dealer, The Silver Mountain.

 

Silver Eagle verkopen?  |  Ontvang 107% van de huidige zilverprijs – de beste biedprijs van Nederland – Inkoop Edelmetaal.

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%

Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus