Zilveren Wiener Philharmoniker
Detail van de Oostenrijkse zilveren Philharmoniker

Een puur zilveren munt is deze Oostenrijkse Philharmoniker, international ook wel aangeduid als Silver Harmony. In Oostenrijk wordt hij liefkozend Phil genoemd.

1 van de mooiste munten uit mijn collectie. Dit komt door zijn prachtige zilveren glans en het ontwerp dat geïnspireerd is op het Wiener Philharmoniker orkest.

Geschikt

Bovenste gedeelte van Zilveren Wiener Philharmoniker

Als belegging in zilver vanwege het zilvergehalte van 99,99%. Weegt 31,103 gram en wordt sinds zijn introductie in 2008 geslagen door de Wiener Mint die garandeert dat u ook echt zilver in uw handen houdt.

Het is de enige zilveren munt waarop de euro als nominale waarde (1, 50 euro) wordt genoemd, maar de echte waarde wordt natuurlijk bepaald door het edelmetaal. Onder de 1 troy ounce zilveren beleggingsmunten is dit wel de goedkoopste die u nu kunt aanschaffen. Op dit moment is de prijs iets onder de 30 euro, de overige munten komen boven die grens. Reden is niet omdat bij die andere munten zoals de vermaarde Maple Leaf het zilvergehalte hoger zou zijn, dat is het niet, maar wat men noemt de premium (bruto winst) die daarbovenop wordt geheven. (Zag overigens dat deze munt op een Oostenrijkse webshop voor meer dan 31 euro werd aangeboden. Dan kunt u het beter hier in Nederland kopen)

Voor belegging in zilver dus meteen maar deze Oostenrijkse zilveren munt aanschaffen? Dat zou je kunnen concluderen, maar zowel de Mape Leaf als de American Eagle zijn over de hele wereld bekend en wordt dus internationaal gezien vaker naar gevraagd.

Ook de verzamelwaarde doet hier zijn intrede. Veel Amerikanen zullen alleen al vanuit chauvinistische redenen eerder voor de Silver Eagle kiezen dan voor een Europese munt waar de euro op staat als nominale waarde. Wel wordt het ontwerp alom geprezen en is in mijn overtuiging 1 van de mooiste zilverlingen die u maar kunt kopen.

Ontwerp

Is vanaf het begin onveranderd gebleven, zowel voor de gouden- als de zilveren Philharmoniker. Behalve het jaartal verandert er dus niets aan de munt en dat maakt de verzamelwaarde dus ook weer een stukje minder. De Britse Britannia bijvoorbeeld heeft ieder jaar een nieuw ontwerp, waardoor de verzamelaars onder ons die ook moeten hebben. Bij de zilveren Harmony heeft men daar minder last van tenzij het jaartal belangrijk voor hen is. Ik kan me voorstellen dat het jaartal 2008 een extra waarde heeft, het eerste jaar voor de zilveren Oostenrijkse munt.

Zie ook video Philharmoniker munt.

Voorkant

Oostenrijkse zilveren munt

Pontificaal zichtbaar staat midden op de munt een orgel met daarboven de woorden Republik Osterreich. Daaronder staat 1 unze feiner silber, het jaartal dat de munt is geslagen en daaronder  1,50 euro.

Achterkant

Achterkant Philharmoniker

Meer foto's

Staat een viertal violen,bas, harp, hoorn en een hobo. Dat laatste is een gok. Die hobo kan ook een groot uitgevallen fluit zijn.  Boven eromheen staat geschreven Wiener Philharmoniker en heel klein daaronder Silber.

Bijzonderheid

De Phil wordt naar behoefte geslagen – u vraagt, wij draaien, dus er zal niet gauw een schaarste ontstaan.
 

Zilveren Philharmoniker kopen?   |   Nieuwe zilver Philharmoniker munten te koop bij The Silver Mountain, Nederlands grootste bullion dealer.

 

Zilveren munten verkopen?  |  Voor de hoogste biedprijs kunt u terecht bij Inkoop Edelmetaal – terugkoopgarantie voor 107% van de zilverprijs.

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Zilveren Tientje - Uit de tijd dat we nog de gulden hadden. Anders dan bovenstaande munten niet puur zilver, maar een zilvergehalte van 72%

Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus