Zilveren Tientje

Informatie over het zilveren tientje, de waarde, foto’s, video en waar kunt u het verkopen dan wel kopen. Hier het antwoord.

Er zijn in totaal 18 miljoen zilveren munten geslagen in de periode van 1970 (de eerste) tot aan 1999 en meer dan 211 ton puur zilver is hierin verwerkt.

Hoe groot het zilvergehalte is van het zilveren tientje hangt af in welk jaartal die is geslagen. Tot aan 1995 was het zilvergehalte 720/1000 (72 % zilver). Daarna werd het gehalte verhoogt naar 800/1000 (80%)

In 1970 werden de meeste zilveren tientjes geslagen:  6 miljoen (6.000.0100) en in 1999 het minste aantal: 1,3 miljoen.

Zilveren Tientje

Er zijn 7 verschillende versies van deze tienguldenstuk in omloop gebracht, elke keer met een ander thema:

Jaartal Thema Gewicht Zilvergehalte
1970 Nederland Herrijst 25 gram 72%
1973 Zilveren regeringjubileum H.M Koningin Juliana 25 gram 72%
1994 50 jaar Benelux 15 gram 72%
1995 Ter nagedachtenis van 350ste sterdag Hugo De Groot 15 gram 80%
1996 Jan Steen werd in het zonnetje gezet 15 gram 80%
1997 50 jaar Marshall plan 15 gram 80%
1999 Millennium 15 gram 80%

Alle zilveren tientjes hebben het randschrift God zij met ons, een nominale waarde van f 10, de kwaliteit is proof en zijn gecirculeerd.

Met proof  bedoelt men dat de munt een extra behandeling heeft gekregen en komt eropneer dat het 2 of meer keren is geslagen en meestal ook gecontroleerd is om de kwaliteit te waarborgen.

Bijvoorbeeld bij de zilveren Maple Leaf (zilvergehalte 99,9%) wordt het ook in een apart doosje geleverd anders dan de gewone, klassieke munten die per zak van het muntenhuis naar de kluis of bank worden vervoerd.

Bij de aanduiding: circulatie bedoelt men dat de munt ook echt in roulatie is genomen in het betalingsverkeer. Dat is nadelig voor de kwaliteit van de munt vanwege de minimale beschadigingen die het oploopt door transport en het dagelijks gebruik. Toch mag men er vanuitgaan dat dit bij het zilveren tientje zelden is gebeurt. Verzamelaars en ook beleggers in zilver hebben altijd reikhalzend naar het nieuwe tientje uitgekeken en het meteen zodra ze het in handen kregen veilig opgeborgen in de keukenla.

Waarde zilveren tientje verkoop

Zilveren tientje achterkant

Deels afhankelijk van de zilverprijs en deels in welk jaar het zilveren tientje is geslagen. Prijs wordt dus mede bepaalt door wat een verzamelaar er voor over heeft om deze munt in zijn collectie te hebben. Als richtprijs kunt u voor de edities uit 1970 en 1973 minimal 12 euro verwachten (u verkoopt het), voor de periode daarna daalt de prijs aanzienlijk: 7 euro plus. Zie ook: Gouden Tientje waarde

U wilt kopen: daar wordt dus een paar euro aan toegevoegd. Bij professionele verkopers kunt u ze meestal alleen per 100 stuks kopen. Maar de meeste kans om per stuk het zilveren tientje te kopen of te verkopen heeft u Marktplaats.nl Ook kunt u daar een aardig idee krijgen wat uw muntstukken kunnen opleveren als u ze kwijt wil. Zie ook video Zilveren Tientje

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft sinds de afschaffing van de gulden als wettig betaalmiddel ook meerdere munten geslagen met een nog hogere zilvergehalte zoals het Zilveren Tulpen Vijfje
 

Nederlands muntgeld kopen?   |   Zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes zijn de goedkoopste manier om zilver te kopen bij The Silver Mountain.

 

Zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes verkopen?  |  Voor de beste prijs verkoopt u uw zilveren munten bij Inkoop Edelmetaal.

Zilveren Munten - alle meest bekende zilveren munten op een rijtje gezet, meeste munten zijn van 99,99 % puur zilver.

Zilveren Gulden waarde

Zilveren Munt Maple Leaf - Alle informatie over de Maple Leaf

Zilveren Munten kopen - adressen waar u zilver en goud kunt kopen in de vorm van munten of als baar.

Zilveren Munt Britannia - Ook de Britten slaan hun eigen zilveren munt in navolging van de Canadezen en de Australiers.

Zilveren Munt American Eagle - De Amerikaanse Silver Eagle, 1 troy ounce puur zilver

Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus