Zilverprijs Omhoog? Vraag Zilver Groter dan Aanbod

De afgelopen 60 jaar is de vraag naar zilver groter geweest dan het aanbod. En steeds meer wordt dit edelmetaal gebruikt voor industriële toepassingen, zoals zonnepanelen, beeldschermen en mobieltjes.

Nieuw: Zilver nu kopen? Analist voorspelt stijging met 500%!

Ook wordt het geroemd om het feit dat het van alle metalen de beste geleiding geeft voor elektriciteit en warmte.  Tevens in de medische sector wordt het volop gebruikt: zilver is namelijk antibacterieel. Die laatste eigenschap was al bekend in de 19e eeuw toen zeevaarders zilveren munten legden in vaten met wijn en water. Dit vermeerderd de houdbaarheid aanzienlijk.

Zilver wordt zelfs geneeskrachtige werking toegeschreven voor talloze ziektes in de alternatieve geneeskunst.

Waarom stijgt de zilverprijs dan niet?

Veel van die vraag is tot nog toe opgevuld door het aanspreken van bovengrondse zilverreserves die in de loop van duizenden jaren was opgebouwd. Daar komt echter binnen afzienbare tijd een einde aan.

Volgens de gegevens van onderzoeksbureau CPM Group was er in 1940 nog 10 miljard(!) ounces in de kluizen wereldwijd te vinden.  In 2010 was dat nog slechts 800 miljoen ounce van over.

Het USGC (United States Geological Survey)  heeft al eerder aangegeven dat er nog voor krap 12 jaar uit de diepe mijnen te halen valt. Daarna houdt het echt op.

De zilvermijnen raken namelijk steeds meer uitgeput: hoewel de ondergrondse reserves groter zijn dan dat van goud wordt er 8 keer zoveel zilver uit de mijnen gehaald dan van de gele evenknie.

Makkelijk winbare edelmetaal is al een tijdje niet meer vindbaar en er moet flink wat kosten worden gemaakt om het zilver uit de mijnen te krijgen, dat meestal een bijproduct is bij het delven naar andere waardevolle metalen zoals koper, tin en lood.

Alle feiten op een rijtje bezien moet de zilverprijs dus wel de komende jaren en decennia stijgen. De industrie kan niet zonder zilver. En dan nog iets.

 

Afhankelijk van China

De op 2 na grootste zilverproducent is China – Mexico staat nummer 1 en Peru nummer 2. Veel burgers realiseren zich niet hoe afhankelijk onze eigen industrie is van de import vanuit China voor zilver.

Echter, door de alsmaar stijgende vraag vanuit de eigen industrie  heeft deze opkomend economische macht vanaf 2008 de export van deze gewilde grondstof sterk teruggeschroefd. Dus hoe wordt in de toekomst dat tekort opgelost? Er zijn geen betaalbare alternatieven voor handen.

Recyclen? Is wel een oplossing voor goud, omdat dit veel meer oplevert, maar voor zilver is dit veel minder rendabel. Dus ook van die kant is het niet de verwachting dat de vraag meer in overeenstemming kan worden gebracht met het aanbod.

Zilverprijs (nu nog) laag

De zilverprijs is lange tijd laag gehouden doordat reserves werden aangesproken, maar ook door de handel op de COMEX (wikipedia). Dit is de grootste beurs ter wereld waar vraag en aanbod van grondstoffen en edelmetaal bij elkaar komen. Daarbij kunnen handelaren via termijncontracten zilver of goud voor een van tevoren afgesproken prijs kopen. Het meeste edelmetaal wordt echter nooit fysiek afgeleverd.

Volgens de bekende zilverspecialist David Morgan wordt er bij slechts 2% van alle termijncontracten die daar worden afgehandeld ook daadwerkelijk het fysieke zilver afgehaald. De rest blijft onaangeroerd in de kluizen van COMEX.  

Toekomst

Zilver en goud zijn de edelmetalen waar burgers door de eeuwen heen op zijn teruggevallen in economisch onrustige tijden.

In die tijden zoals de afgelopen jaren nog is aangetoond vallen zekerheden weg; zoals bij staatobligaties van een land dat afkoerst op faillissement, een bank als Lehman Brothers (eens de vierde grootste zakenbank van de VS) die nu van de aardbodem is verdwenen of de "spaarbank" Icesave (kent u die naam nog?), Frisa Bank van Dirk Scheeringa, etc.  

Daarnaast is er een sterke industriële vraag naar het blanke edelmetaal dat in de toekomst alleen maar meer wordt. Gaat de koers van de zilverprijs dan de komende tijd alleen maar omhoog?

Zeker niet. De waarde van edelmetalen zal altijd flink blijven schommelen doordat het relatief kleine markten betreft, maar het grote voordeel is dat het altijd blijft bestaan en er behoefte aan is, zowel vanuit de beleggerwereld als vanuit de industrie. Dat was in het verleden zo en zal ook tot in de verre toekomst zo blijven. Zie ook zilverprijsontwikkeling. En: Waar veilig goud en zilver kopen. / Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus