Zilver nu kopen? Analist: Stijging 500% in 3 jaar


Moet je nu nog zilver kopen of gaat de zilverprijs nu alleen nog maar omlaag? Wat zeggen de experts hierover?

Zilverexpert David Morgan van silver-investment.com geeft een ondubbelzinnig antwoord: Ja, kopen. Investeringsspecialist Ian Williams gaat nog verder in zijn voorspellingen en is overtuigd dat de zilverprijs de komende 3 jaar meer dan 500% gaat stijgen!

ZilverOok de schrijvers Knopers en Raijmans van het veelgeprezen boek Beleggen in Zilver zijn ervan overtuigd dat het een uitstekende tijd is om in edelmetaal te beleggen.

Willem Middelkoop, beleggingsexpert van edelmetalen en schrijver van de  bestseller Als de dollar valt  verwacht dat de prijs van vooral die van zilver spectaculair zal doorblijven stijgen “ondanks dat de grote Amerikaanse banken er alles aan doen om de prijs van edelmetalen, vooral die van zilver, kunstmatig te drukken.”

Nico Pantalist, analist bij SlimBeleggen.net benadrukt dat steeds meer analisten overtuigd raken dat de zilverprijs gaat stijgen. Peter Schiif, investeringsadviseur en commentator bij EuroPacific Capital  legt uit dat je nog beter voor het sterk ondergewaardeerde zilver kunt gaan dan voor goud (Youtube filmpje).

Korte termijn

Onlangs was er een dip in de zilverprijs, maar na de herverkiezing van Obama is die weer omhoog gewandeld, net zoals de goudprijs. Hebben we te maken met een bubbel die elk moment kan barsten voor edelmetaal of gaan die prijzen juist exploderen de komende tijd?

Vooropgezet, David Morgan maakt het niets uit wie die verkiezingen gewonnen heeft. Dat heeft amper invloed op de zilverprijs. Maar hij constateert wel aan de hand van zijn grafieken dat als de spotprijs onder de 32 dollar beland dit een goed moment is om in te stappen.

Mocht de prijs in 2013 zijn gestegen tot 35-40 dollar dan is dit wederom een signaal om te kopen. En als de goudprijs rond de 1800 dollar beweegt dit tevens een koopsignaal is voor het gele edelmetaal.

Lange termijn – stijging zilverprijs naar 165 dollar

Mocht u 4 jaar geleden zilver hebben gekocht dan had u voor een zilveren American Eagle van 1 troy ounce $15 betaald en voor 300 dollar had u een gouden Maple Leaf  kunnen aanschaffen. Die prijzen zijn amper 4 jaar later respectievelijk verdubbeld c.q verviervoudigd. Maar hoe zit het met die lange termijn voor de komende jaren?

Fondmanager Ian Williams vertelt in een interview met de Daily Telegraph dat eind 2015 de zilverprijs van 35$ zal zijn gestegen naar $165! Een vervijfvoudiging van de prijs. En dan te bedenken dat zilver in 2008 nog voor 8$ per troy ounce werd verhandeld en even zelfs de $50 grens raakte in 2011.

zilveren munt Maple LeafHij benadrukt wel dat zilver, veel meer nog dan goud, meer volatiel is, dus stevige correcties zullen er zeker komen net zoals we in 2011 hebben gezien.   

Ook zijn Amerikaanse collega Morgan adviseert om even aan de zijlijn te gaan staan als de zilverprijs een  stevige roller coaster rit naar boven maakt. Daarna zal ongetwijfeld weer even een correctie plaatsvinden.

Want u weet als u wel eens is zo’n achtbaan van de Efteling heeft gezeten dat in dat geval een stevige duik naar beneden volgt. Maar daarna klimt het net zo vrolijk weer omhoog. Voor de rest ziet hij alleen maar redenen om uw handpalmen vol te laden met blinkende munten gemaakt van het zuiverste edelmetaal.

Zeker als u nu zilver koopt voor rond de 30 dollar en goud voor 1800 dollar dan kunt u de komende jaren niet meer stuk.

Zilveren bubbel

Of zitten nu in een bubbel voor edelmetaal die elk moment in uw gezicht uiteen kan spatten? Williams gelooft daar absoluut niet in en verwacht juist voor de komende jaren een bull market voor zilver, zeker ook geholpen door het alsmaar bijdrukken van dollars, euro’s, yen’s, noem maar op.

Morgan sluit zich daarbij aan en gelooft heilig dat juist zilver ondergewaardeerd is. Hij meet dat af aan wat je er in de winkel mee zou kunnen kopen als je dit als echt geld zou gebruiken.

Voorbeeld: Als de Romeinen 2000 jaar geleden voor een 1 troy ounce zilveren munt er een dikke jas mee konden aanschaffen dan is zilver zeker ondergewaardeerd. Nu zou je voor een winterjas wellicht 5 keer zoveel zilver moeten betalen. Het zelfde geldt natuurlijk ook voor goud.

Er zullen tijden zijn dat het wordt overgewaardeerd en ondergewaardeerd benadrukt Morgan  – zoals dat bij iedere markt is – of je het nu hebt over de aandelen- of grondstoffenmarkt – maar tot aan de volgende presidentsverkiezingen in 2016 komt er nog geen einde aan het feestgedruis op de  grondstoffenmarkt en zal zilver en goud blijven schitteren in uw beleggingsportefeuille.

Oorzaken stijging zilverprijs

Behalve de angst voor inflatie zijn er nog meer signalen dat zilver een prima belegging zal blijken te zijn. De schrijvers van het boek Beleggen in Zilver wijzen erop dat de grootste handel in zilver niet fysiek wordt afgehandeld, maar met papier via de termijnmarkten, de grootste is de Amerikaanse COMEX. De belegger krijgt dan niet echt zilver in zijn handen, maar een papiertje waarop staat dat er ergens zoveel troy ounce zilver in de kluizen wordt bewaard.

En dat houdt een levensgroot risico in, want de hoeveelheid zilver die op termijnmarkten wordt verhandeld is vele malen groter dan het fysieke “echte” zilver dat in de kluizen ligt om die papieren beloftes waar te maken. Anders gezegd: er wordt meer zilver verkocht op de termijnmarkt dan er daadwerkelijk ook voor handen is. Dat is roulette spelen met andermans geld.

Maar dat blijft goed werken en levert geen problemen op zolang iedereen aan dit spel meedoet. Maar wanneer door paniek in de financiële wereld iedereen naar de uitgang holt zal de zilverbelegger op de termijnmarkt wellicht met zijn eigen ogen willen zien of het zilver ook echt nog in de kluizen ligt.

Mocht hij dat doen dan zal hij direct een rolberoerte krijgen. Er ligt namelijk maar een fractie van het fysieke zilver in de kluizen. De rest is lucht.

Zilvervoorraad raakt op

En er is nog een reden waarom juist zilver  een enorme vlucht omhoog kan maken. Vele jaren lang is de zilverprijs onderdrukt geweest – volgens velen die de markt kennen zelfs gemanipuleerd – door de verkoop van de bovengrondse zilvervoorraden.

Zilver was spotgoedkoop.  Echter die voorraden waar jarenlang uit is geput raken op. De bodem van de kluizen zijn in zicht. Dan moet men zich wenden tot de zilvermijnen die jaarlijks 1 miljard troy ounce van dit edelmetaal opleveren.

Dat is onvoldoende om de vraag naar zilver te dekken. En die vraag zal alleen maar stijgen, niet alleen voor beleggers die dit edelmetaal nog lekker goedkoop kunnen aanschaffen, maar ook door de industriële toepassing ervan. Van elektronica zoals smartphones en laptops tot aan de medische wereld toe kunnen niet zonder dit edelmetaal.

Zilver heeft de unieke eigenschappen dat het elektriciteit goed kan geleiden, maar ook antibacterieel is.

Kortom: de wereld kan niet zonder zilver en in ieder geval volgens Morgan, Williams en andere zilverexperts staan we nog maar aan het begin van een sterke stijging van de prijzen van edelmetaal en zeker die van het nog steeds ondergewaardeerde zilver. Nu op blog: Zilvertekort; zilverprijs stijgt naar $233? Zie ook: Waar goud en zilver kopen  / Actuele Zilverprijs / Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus